We zijn weer gewoon geopend in het 't Lossers hoes lok 1.25. Let wel op de openingsuren. |
Volkstelling 1795
De Volkstelling 1795 is de eerste landelijke Volkstelling gehouden ten tijde van de Bataafse Republiek. Doel was informatie voor de nieuwe kiesdistricten te verzamelen, die gebruikt zou worden voor de eerste algemene verkiezing van een nationale volksvertegenwoordiging in Nederland.
Beschrijving
Volkstelling 1795 Richterambt Oldenzaal met de marken Berghuisen, Beuningen, Deurningen, Dulder, Gammelke, Hasselo, Klein-Driene, Lemselo, Losser (boerschap en dorp), De Lutte (Molterheurne, Hengelerheurne, Elfterheurne en Roorderheurne), Rossum en Nijstad, Volthe en Weerselo
Aanhef
Wij Municipaliteiten des Landgerichts Oldenzaal, benevens den Richter van het zelve, certificeeren bij deessen dat wij bij Examinatie der lijsten van tellinge opgemaakt door Lambert Kunne, Lambert Binkhorst, Lucas Wolsink, Lucas Lutke Beverborg, H. Bonke, Bernardus Nijkamp, Hendrik Leferink, Evert Boerigter, Lambert Engbers, Jan Veltman, Gerrit Kamphuis, Hermanus Nijhuis, Jan Siemerink, Berend Wilmink, Jan Velthuis, Bernardus Bruens en C.W. Essink bevonden hebben in voorzeide gerichte te zijn, het getal van huisgezinnen en menschen als volgt:
Lijst Losser
De telling, die verricht is door de schoolmeester Hermanus Bonke, bevat twee lijsten, een voor de Boerschap en een voor het Dorp en iedere lijst is in vier kolommen verdeeld. In de eerste kolom staan de namen en toenamen van de hoofden der huisgezinnen en derselver bedrijf. In de tweede kolom staat wie de opgave heeft gedaan en in de derde en vierde kolom staat het getal der mensen, die zich in het huisgezin bevinden in woord en getal.[1]
Boerschap Losser
In de Boerschap treffen we 101 huisgezinnen aan met in totaal 593 personen. Er woont 1 timmerman in de Marke, 38 landbouwers, 52 wevers en 10 mensen geven aan arbeids-man of -vrouw te zijn.
Dorp Losser
Ook in het Dorp zijn 101 hoofden van huisgezinnen maar er wonen slechts 392 mensen. Natuurlijk vinden we hier veel meer verschillende beroepen. Aan de top van de maatschappelijke pyramide stonden: 1 predikant, 1 Rooms priester, 1 schoolmeester, 2 kooplui en 1 handelsman. Dan de middenstanders: 1 molenaar, 3 smeden, 3 timmerlui, 3 kleermakers, 2 slagers, 2 bakkers, 2 schoenmakers, 1 wieldraaier en 1 spinster. De overgrote meerderheid van de bevolking, 66 stuks, stond te boek als wever, er waren ook nog 8 arbeidslieden en 3 boeren.
HKL Archief
In het HKL Historisch Archief opgenomen onder D019-05
Genealogie
Is opgenomen als bron S1 in de OD&M genealogiedatabase.
VPND
De volkstelling is beschikbaar in [VPND]
Beschikbaar zijn originelen
Beschikbaar is een Transcriptie
Bron gebruik
Is bijgevoegd als lijst in het boek Grondstukken en bewoners in Dorp en Marke Losser. Bij de HKL wordt momenteel gewerkt om vanuit de namen in transcriptielijsten een link te maken naar de genealogiedatabase en zo mogelijk ook met een specifiek kadasterperceel 1832. Deze lijsten zullen dan hier ter beschikking komen.
Is ook gebruikt als bron in het boek Recht en onrecht in de Marke Losser zie blz. 42-43.
Extern
Website van Nederlandse Volkstellingen van het CBS