U steunt de Historische Kring Losser door lid te worden.
We zijn weer gewoon geopend in het 't Lossers hoes lok 1.25. Let wel op de openingsuren.

Textielfabriek van Heek

Uit Oet Dorp en Marke wiki new
Textielfabriek van Heek
[[Bestand:
Productiegebouw met watertoren
|264px|]]
Locatie
Locatie Losser
Adres Gronausestraat 309
Coördinaten 52° 15′ NB, 7° 1′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie fabriek
Huidig gebruik fabriek
Start bouw 1926-1928
Opening 1928
Restauratie 1921
Architectuur
Materiaal {{#property:P186}}
Verdiepingen {{#property:P1101}}
Aantal liften {{#property:P1301}}
Aantal kamers {{#property:P8733}}
Bouwinfo
Architect A. Beltman
Opdrachtgever {{#property:P88}}
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 513505 513506
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde


Omschrijving

Het gebouw dat tot op heden dienst doet als hoofdkantoor van Van Heek Textiles, is een van de zes textielfabrieken in Nederland geregistreerd als rijksmonument.

Het is in alle opzichten een oude textielfabriek. De watertoren. De kolenbunkers. De rails voor de kolenwagons liepen hier vroeger doorheen. Het is in 1926 gebouwd door Ludwig van Heek (1871-1931)(StamboomI171816)

en moest lijken op de textielfabrieken in Manchester. Het is een complete fabriek zoals ze er 100 jaar geleden uitzagen, en toch een van de weinige fabrieken ter wereld waar het hele productieproces, van weven en breien tot verven, coaten en afwerken, is ondergebracht.


Geschiedenis

van Heek textiles website Geschiedenis

De spinnerij van L. van Heek en Zonen in Losser. L. van Heek en Zonen werd in 1926 opgericht door Ludwig van Heek en was oorspronkelijk een spinnerij die de productie uitbreidde met een weverij en breierij voor de productie van o.a. verbandstoffen en vitrages.

In 1962 fuseerden het met de Katoenmaatschappij Gebr. Scholten en Cie. en zo ontstond Van Heek Scholco, als een geïntegreerd bedrijf voor spinnen, weven en veredelen.

In de jaren tachtig was Van Heek Scholco verspreid over drie locaties; in Almelo was de weverij gevestigd, in Wierden het magazijn met de confectie- en opmaakafdeling en in Losser de breifaciliteiten en verbandfabricage. Het hoofdkantoor was in die tijd gevestigd in Almelo. Het bedrijf kon gerekend worden tot de toonaangevende fabrikanten van zakdoeken, kleurig geweven stoffen voor kleding, vitrages maar ook boeklinnen.

Toen in 1987 zowel de productie als het hoofdkantoor naar Losser verhuisden, werd de naam van het bedrijf veranderd in L. van Heek Textiles (officiële naam), naar de oprichter van de fabriek in Losser, Ludwig van Heek.

Later werd de productgroep vitrages & huishoudtextiel opgeheven. In plaats daarvan werden nieuwe productlijnen voor raamdecoratie, technische weefsels en breisels opgezet. Boeklinnen werd de belangrijkste productgroep met de klassieker Brillianta, die tot op vandaag geliefd is bij boekontwerpers en wereldwijd wordt verkocht.


Monument Beschrijving Rijksmonument ID: 513505

Op 29 december 1926 werd de textielfabriek "L. van Heek & Zn. N.V." opgericht door Ludwig van Heek en zijn zoon H.J.P. van Heek uit Enschede. De architect A. Beltman maakte de ontwerpen voor het fabriekscomplex dat in 1928 in gebruik werd genomen. Gefabriceerd werden weefgarens, tricotagegarens en verbandgaas.

De textielfabriek staat buiten de bebouwde kom van Losser op een industrieterrein. Het complex heeft het karakter van een fabrieksstraat met aan weerszijden industriële bebouwing. Dergelijke fabrieksstraten waren op textielcomplexen ooit gemeengoed, maar zijn nu zeldzaam geworden. Het PRODUCTIEGEBOUW (nr 513506) ligt op het noordwestelijke terreingedeelte. De bescherming betreft het gedeelte bestaande uit drie bouwlagen inclusief de watertoren. Oostelijk van het productiegebouw staat het voormalige KETELHUIS met KOLENBUNKER, IJZEROPSLAG, POMPENLOKALEN en SMEDERIJ (nr 513507) . Achter het ketelhuis rijst de SCHOORSTEENPIJP (nr 513509) op. Achter de schoorsteen bevindt zich een bij dit type fabriekscomplexen behorend waterreservoir.

In het Ketelhuis is na renovatie door Boei een kringloopwinkel "De Kringloop" gevestigd.

2024 Kadaster gemeente Losser, sectie I nummer 8958

Oet Dorp en Marke

ODenM 1994-1 Een plezierreis bij van Heek naar Amsterdam
ODenM 2010-4 De piep van het Febriek
ODenM 2011-4 Een veenbrand komt aan de oppervlakte - staking feb 1938
ODenM 2012-3 De Graaf van Losser
ODenM 2017-1 Een van Heek buiten de stadsgrenzen
ODenM 2021-4 Textiel in Losser

Genealogie

Krant

Delpher Zoekopdracht Heek Textiel Losser 1926

Video

Collectie Overijssel Katoensterkerij van van Heek Scholco 1946

Foto

Beeldbank HKL

Wij zijn volop bezig met realiseren van een beeldbank voor onze HKL fotocollectie.

Binnenkort vindt u hier ook een link naar onze foto's

Fotoarchief Twente

Kernwoorden Heek Losser

Route You

Boek

Extern

Textielfabriek L. van Heek en Zn. - Rijksmonumenten.nl 513505