U steunt de Historische Kring Losser door lid te worden.
We zijn weer gewoon geopend in het 't Lossers hoes lok 1.25. Let wel op de openingsuren.

Familie Zilversmit

Uit Oet Dorp en Marke wiki new

De familie Zilversmid is een joodse familie wonende aan de Brinkstraat 14 (toen D266) in Losser die tijdens Holocaust in de Tweede Wereldoorlog werd gedeporteerd en zijn vermoord.

TNG-Familie overzicht van Mozes Zilversmit

Het overzicht van de Familie Zilversmit in onze genealogiedatabase

De Joodse familie Zilversmit had hier een slagerij op de hoek van de Brinkstraat (toen Langestraat) en de Schuurkerkstraat. Eerst op de hoek aan de andere kant. Later op de hoek waar nu Intertoys gevestigd is.

Slagerij van Zilversmit rond 1942

Al in het begin van de 19e eeuw woonden er mensen met de naam Zilversmit in Losser. Eén van hen was toen ook al slager van beroep. De slagerij op deze plek werd gebouwd door Mozes Zilversmit (1883-1934) (StamboomI14) . 'Mozes 'n slachter' werd hij genoemd. Zijn zoon Herman (StamboomI17)

(geb. 30-11-1915) zette de zaak voort en de andere zoon Siegfried (StamboomI16)
(geb. 02-11-1914) werkte bij een bakker in Enschede. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak woonden hier de oude mevrouw Hanchen Zilversmit-Katz (StamboomI15)
(geb. 19-12-1876, de weduwe van Mozes), haar zoon Siegfried en haar zoon Herman met zijn echtgenote Grete Zilver-smit-Hirsch (StamboomI18)

(geb. 08-02-1920) en hun dochtertje Elsbeth (StamboomI19)

(geb. 16-07-1940). 

Toen Siegfried Zilversmit in 1942 van de Nazi's de oproep kreeg om zich te melden is hij vrijwillig gegaan. Hij was van mening dat je dan 'de beste kans had om er goed van af te komen'. Hij werd op 28 februari 1943 vermoord in Auschwitz.

De oude mevrouw Zilversmit, zoon Herman, zijn vrouw Grete en de kleine Elsbeth van nog geen 3 jaar oud, meldden zich op 8 april 1943 bij de burgemeester en ontvingen een vergunning 'om zich te begeven naar kamp Vught'. De oude mevrouw stierf op 14 mei 1943 in Sobibor. Grete is met haar dochtertje op 8 juni 1943 met het beruchte Vughttransport (3017 personen) via Westerbork naar Sobibor gedeporteerd, waar ze op 11 juni zijn vergast. Vader Herman Zilversmit stierf op 9 juli 1943 ook in Sobibor.

Joods Monument

Joods Monument - gemaakt door Antoinette Ruiter
Joods Monument - gemaakt door Antoinette Ruiter

Op 28 april 1992 onthulde toenmalig burgemeester J. Smit samen met de heer Herman Meijerink het Joods Monument ter herinnering aan de Losserse Joden die niet terugkeerden uit de vernietigingskampen.

Plaatsing Stolpersteine

Brinkstraat 5 Stolpersteine Familie Zilversmit

Op 11 juli 2013 zijn op een initiatief van mevrouw Janny Meijer uit Overdinkel, in de trottoirs bij de huizen, waar de hiervoor genoemde Joodse dorpsgenoten hebben gewoond, 'Stolpersteine' geplaatst. Stolpersteine worden zo genoemd, omdat je 'erover struikelt met je hoofd en met je hart en omdat je moet buigen om de tekst te kunnen lezen'. Op de (tien) stenen zijn messingplaatjes aangebracht met de naam, geboortedatum, deportatiedatum en datum van overlijden.

Zie Oet Dorp en Marke 2013-3 voor een bericht over deze plaatsing.



Oet Dorp en Marke

Oet Dorp en Marke 2022-3Hoe het servies van de familie na 79 jaar weer in de familie kwam. In dit artikel staat een uitgebreid verhaal over de lotgevallen van de familie Zilversmit.

RouteYou Bezienswaardigheid

Het infobord geplaatst bij het voormalige woonhuis is opgenomen als P0017 in de Route Plaatsen van Herinnering - Losser

Media

Hallo Losser

Extern

Traces of War

Oorlogsbronnen - Tijdlijn