U steunt de Historische Kring Losser door lid te worden.
We zijn weer gewoon geopend in het 't Lossers hoes lok 1.25. Let wel op de openingsuren.

Bruegheliaans Festijn

Uit Oet Dorp en Marke wiki new

Het Bruegheliaans Festijn is een jaarlijks evenement met middeleeuwse elementen, in het laatste weekend van de zomervakantie in Losser.

Een vier dagen durend festijn dat Losser weer terug in de tijd van Pieter Brueghel brengt. Vier dagen lang, een afwisseling van kraampjes, terrasjes, muziek, cultuur, wagenspelen, oude ambachten en een kinderrommelmarkt. Op zondag vormt een hoogtepunt de grote Brueghel optocht.

Ontstaan

Het evenement is spontaan ontstaan naar aanleiding van een bezoek van journalist Henk Boom in Losser in 1982. In de voetsporen van zijn naamgenoot, schrijver en journalist Harm Boom, die in 1846 per koets een reis aflegde van Zwolle naar Enschede wilde hij een bezoek afleggen in Losser. Onder de titel 'Van Boom tot Boom' [1]werd daarvan verslag gedaan in het Dagblad Tubantia. Door Wilfried Kok (1954-2020), uitbater van hotel Marktzicht, is er toen snel een programma opgezet met een varken aan het spit, de Losser Böggerieders en Daansers en muziek van een boerenkapel. Het feest trok veel aandacht bij Lossernaren maar ook van buitenaf. Een nadere journalist beschreef de festiviteiten als Bruegheliaanse taferelen[2] [3].

Oprichting Stichting Bruegheliaans Festijn

Op 30 mei 1984 werd de Stichting Bruegheliaans Festijn[4] opgericht om alle organisatorische zaken in goede banen te leiden.

Ontwikkeling

Er zijn door de jaren heen diverse elementen aan het festijn toegevoegd. Een hoogtepunt was het Eurofolk in 1989 georganiseerd door De Losser Böggelrieders en Daansers. Sinds die tijd worden jaarlijks de welkombogen die toen gemaakt zijn opgezet. Naast de bogen zijn er in 1995 de vlaggencarousels gekomen. In 1997 kwam er een Brueghelarena voor het gemeentehuis met doeken geschilderd door Hans Heideman. Ook de winkelstraten versieren hun straat met vlaggen, banieren en poorten. Zelf gaan de ondernemers net als de deelnemers in Brueghelse kledij. Eind jaren negentig werd het plein aan de Langenkamp ingenomen door demonstraties van de Losserse verenigingen en fitnesscentra.

Brueghelpad

In 1993 werd het Brueghelmonument geplaatst met daaromheen de voetstappen van markante Lossernaren.

Brueghelreus Sint Martinus

Sinds 2002 heeft het festijn haar eigen Brueghelreus Sint Martinus[5].

Video

Jaar Producent Omschrijving Link
1988 Johan Smit Divers Link
1998 Johan Smit Divers Link
2016-2020 RTV Losser Meerdere opnames Link
2016 RTV Oost Interview met Mandy Kleinsmit Link
2016 RTV Oost Interview met Jan Riesewijk Link
2022 twentefmRTV Oost Interview met Ton Boermans Link

Foto

Jaar Fotograaf Bron Link
2014 Genevieve Rietveld RTV-OOST Link
2016 Voorbeeld Brueghel Link
2019 Voorbeeld Brueghel Link

referte