HKL Favicon-96x96.png
U steunt de Historische Kring Losser door lid te worden.
We zijn weer gewoon geopend in het 't Lossers hoes lok 1.25. Let wel op de openingsuren.

Smit, Jannes - I11773

Uit Oet Dorp en Marke Losser wiki
Jan Smit
18 sep 1995 - Fotograaf Norbert Klein
18 sep 1995 - Fotograaf Norbert Klein
Bekend van brugemeester Losser 1987-2000

Jan Smit (1939- ) werd geboren in 1940 te Diever in Drente.[1]

Daar begon ook zijn ambtelijke loopbaan. Daarna vestigde hij zich in het westen van het land en ging als ambtenaar aan de slag in Purmerend en Heerhugowaard. Vervolgens trok hij naar Den Helder (1969), waar hij hoofd algemene zaken werd, evenals chef van het kabinet. Na zeven jaar hield hij het daar voor gezien en werd hij secretaris van het gewest Kennermerland. Die functie bekleedde hij vier jaar. Toen werd hij burgemeester van Oudewater, een gemeente in de provincie Utrecht met 7000 inwoners.

Vijf jaar later, op 16 maart 1987, wordt hij de burgervader van Losser. Jan Smit ziet deze benoeming als een echte promotie want de gemeente Losser is tien keer zo groot als Oudewater. Ook keert hij weer terug naar bos en heide en dat is een lang gekoesterde wens.>

Het jaar 1987 was voor Losser in meerdere opzichten een veelbewogen jaar. Na het vertrek van burgemeester W.M.A. Peters fungeerde wethouder F. Meijer zes maanden als loco-burgemeester. Een roerige tijd met brandstichtingen, de verkoop van het gemeentelijke energiebedrijf aan de IJsselmij, de aanleg van de A1, de uitbouw van de contacten met het Russische Widnoje en (ook toen al) het veelbesproken recreatiepark in De Lutte.

Tijdens het dertienjarigjarige burgemeesterschap van Jan Smit kwamen er fraai opgezette wijken bij in de gemeente Losser: De Meulderinks Esch in Glane, Voswinkel en De Saller in Losser, Veldkamp en Witte Zand in Overdinkel, De Lutte Noord en Broeninkskamp in Beuningen. Maar burgemeester Smit krijgt ook te maken met emotievolle zaken als het opheffen van de blusgroep van de brandweer in Overdinkel en de poging tot huisvesting van 600 asielzoekers op een camping eveneens in Overdinkel. Hij kreeg daar toen in zaal Eulderink zelfs de term “katholiek zwijn” naar het hoofd geslingerd. Ook op financieel gebied zat de gemeente meestal in zwaar weer. Steeds maar met bezuinigingen en slechte boodschappen naar de burger en de verenigingen toe was geen prettige taak.

Zoals veel Twentenaren huldigde hij het standpunt “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Hij was, zoals hij het zelf omschreef geen man “die tussen de burgers voorop in de polonaise loopt”. Bij zijn aantreden zei hij: “Ik ben van mening dat je als burgemeester geen bestuurszetel in je eigen gemeente moet bezetten. In Losser zal ik die dan ook niet aanvaarden”. Burgemeester Smit bewaarde afstand, maar zijn werkkamer was zeker ook geen ivoren toren en hij had veel contacten met verenigingen, bezocht samen met zijn vrouw ieder gouden echtpaar en steunde mensen in nood.

Op 1 mei 2000 nam Jan Smit, na 44 jaar in overheidsdienst geweest te zijn, afscheid als burgemeester en is voor hem het hoofdstuk Losser definitief voorbij. Samen met zijn vrouw gaat hij wonen in een appartement in het Gelderse Ulft. “Hoe mooi Losser ook is, je moet voorkomen dat je de opvolger voor de voeten gaat lopen”.

Extern

NL Wikipedia - Jan Smit - politicus

Referenties

  1. Het meisje in de Froenstraat ... - Tekst Thea H. Evers-Evers - Foto's : Norbert Klein ; uitgegeven door Historische Kring Losser in 2005.