Wat doet de HKL

"Dat is zo mooi van de Historische Kring dat je steeds meer te weten komt van een dorp. Zo wordt een dorp steeds interessanter en boeiender."

Deze mooie woorden schreef een al jaren in Canada wonende Losserse aan de redactie van 'Oet Dorp en Marke'. De woorden zijn van belang voor iedereen die in Losser, Overdinkel en Glane geïnteresseerd is. Dat zijn de inwoners van die dorpen, maar ook oud-inwoners en anderen die met Losser een band hebben gekregen, die niet meer loslaat.

• Eind dec 2019 waren er meer dan 1100 van die geïnteresseerden lid van de Historische Kring Losser (HKL).

De HKL is opgericht in 1969 en stimuleert de interesse voor de geschiedenis van Dorp en Marke Losser vooral door:

• de uitgave van 'Oet Dorp en Marke', een tijdschrift dat aan het eind van elk kwartaal verschijnt en bij alle leden wordt bezorgd. Naast korte 'huishoudelijke' mededelingen staan in het tijdschrift bijdragen van vaste medewerkers en gastauteurs over heel verschillende onderwerpen, die wel altijd een raakvlak met de geschiedenis van onze omgeving hebben.
  • vijf keer per jaar voor de leden/donateurs een avond te organiseren met een lezing of een filmvoorstelling. Hoogtepunt daarbij is elk jaar de nieuwjaarsbijeenkomst, met de traditie geworden quiz met vragen aan de hand van dia's.
  • het organiseren van tentoonstellingen en Open Monumentendag.
  • aan de jaarvergadering een uitstapje te koppelen naar een doel in de naaste omgeving
  • het beheren en uitbouwen van een archief
    • een grote fotocollectie
      • De fotocollectie is grotendeels al gedigitaliseerd en wordt nu van informatie voorzien zoals de beschrijving, naam fotograaf, locatie waarvan de foto is gemaakt, copyrights
    • en een nog grotere collectie bidprentjes. De al gescande prentjes (het zijn er eind oktober 2020 al meer dan 27000) zijn te bekijken via de website van de HKL
    • het knipselarchief op thema
    • het kaartenarchief
  • het schrijven en uitgeven van boeken over de Losserse geschiedenis.
    • Dat heeft geresulteerd in een reeks van meer 25 boeken
    • In november 2014 verscheen 'Recht en onrecht in de Marke Losser' (auteur Frans Jacobs). Alle leden hebben dit boek, incl. een Dvd en een bijbehorend fietsrouteboekje, als jubileumgeschenk cadeau gekregen.
  • het opzetten van een geneologie website met alle personen die een relatie hebben met het grondgebied van de voormalige Dorp en Marke Losser
  • gekoppeld daaraan een wiki met beschrijvingen over families ( Froen, Teylers, Osse etc. ), locaties zoals de Bleek ,Martinustoren, kerken, oude erven.
  • Een facebook pagina met bijna dagelijks een oude foto zie Klik om naar facebook te gaan.
  • Een puzzel pagina met digitale legpuzzels van montages van oude en nieuwe foto's
  • Een eigen HKL sub pagina op de provinciale Mijn Stad Mijn Dorp met verhalen
  • Een regelmatige nieuwsbrief met altijd de nieuwste bijeenkomst en een interessant topic
  • Een gevarieerde bibliotheek met boeken over Overijssel, Twente, Losser