Op initiatief van Harry Dekkers, voormalig directeur van de Meester Snelschool en bestuurslid van de Historische Kring Losser (HKL), is de HKL in 2007 begonnen met een basisschoolproject over de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks werd een basisschool gevraagd of zij wilden deelnemen aan dit project.
Dit jaar neemt groep 7 en 8 van de openbare basisschool Het Kompas in Overdinkel deel aan het project.
Het project bestaat uit een les in de groep over de Tweede Wereldoorlog in de groep. Deze les wordt gegeven door twee leden van de HKL. In de les wordt verteld over wat er aan de oorlog voorafging, over de oorlog in Nederland en in Losser en over de Jodenvervolging.
Op donderdag 28 maart zijn deze groepen naar het Herinneringskamp Westerbork geweest. Ze kregen daar een film te zien over het kamp. In deze film wordt ook aandacht besteed aan de familie Zilversmit uit Losser. Deze Joodse familie had een slagerij in Losser en werd in 1943 afgevoerd naar Vught en via Westerbork later naar het concentratiekamp Sobibor waar het gezin is omgekomen.
Na de film brachten de leerlingen een bezoek aan het museum. Na afloop hiervan zijn ze met een gids naar het 3 km verderop liggend toenmalige kamp gegaan. De gids vertelde over de geschiedenis van het kamp, over de originele goederenwagons die er staan en waarmee de Joden en andere gevangenen werden vervoerd en ook bezoekt men een barak waar de gevangenen sliepen.
Voor de kinderen was het een heel indrukwekkend bezoek.
De gemeente Losser betaalt de kosten van het bezoek aan het herinneringskamp.
Op woensdag 3 april organiseerde het Oranje Comité de herdenking van Losser op de algemene begraafplaats aan de Bookholtlaan. De leerlingen van groep 7 en 8 waren hierbij ook aanwezig. Zij legden ieder een roos op het graf van de gesneuvelde oorlogsvlieger John Ingram.
Tijdens de gemeentelijke herdenking van de oorlogsslachtoffers bij het oorlogsmonument in Losser op 4 mei zullen ook enkele kinderen van de groep aanwezig zijn en namens alle kinderen uit de gemeente Losser bloemen leggen.