Fietsroutes Plaatsen van herinnering

Alle fietsroutes van de Historische Kring worden aangeboden via het RouteYou platform.

 • naar onze hoofdpagina over Routes
 • naar de uitlegpagina ( hoe kan ik de app downloaden, hoe kan ik zelf een route maken etc
 • Plaatsen van herinnering in twee delen
  • Losser  ( 26.3 km)
   • Klik beneden om de route op de desktop, tablet of zelfs telefoon om deze te bekijken.
   • Scan de QR code rechts met uw telefoon om direct met de route te kunnen starten
  • De Lutte (30,1km)
Routeboekje Plaatsen van Herinnering

Op 5 maart 2013 werd aan de Deppenbroekweg 8 in Losser een monument onthuld ter herinnering aan majoor Henk Brinkgreve (Ridder Militaire Willemsorde), die daar op 5 maart 1945 door Nederlandse SS-ers werd doodgeschoten.

Enkele jaren eerder schreef iemand die op zoek was naar die plek en niets kon vinden (en ook niet op de hoogte was van In Losser is niets gebeurd …, het door Joh. J. Luizink geschre-ven en door de Historische Kring Losser in 1995 uitgegeven boek over de jaren 1940 –’45): ‘Men is er onbekend met de naam, onbekend met de hoge militaire onderscheidingen, die Henk Brinkgreve postuum heeft gekregen. Een jonge kerel van 29 jaar zet zich in voor zijn vaderland, verliest daarbij zijn leven en de omgeving heeft zich niet verdiept in wat zich ter plekke naast de boerderij heeft afgespeeld’. Met betrekking tot Henk Brinkgreve kan dat verwijt nu zeker niet meer gemaakt worden: Er is rondom de onthulling van het monument veel aandacht geweest voor (de betekenis van) Henk Brinkgreve.

Maar er zijn in onze gemeente nog zoveel meer mensen en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog die het ‘verdienen’ om niet vergeten te worden. Dat was ook de reden waar-om Joh. Luizink in 1995 zo’n waardevol boek heeft geschreven.

Naast het schriftelijk vastleggen van geschiedenis is het ook belangrijk om fysieke plaatsen van herinnering te bewaren en onder de aandacht van een zo groot mogelijk publiek te brengen. Daarom heeft een werkgroep, samengesteld uit vrijwilligers van de Historische Kring Losser en van de Historische Vereniging “De Dree Marken” (De Lutte, Berghuizen en Beuningen) in dit boekje 33 Plaatsen van herinnering in de gemeente Losser beschreven. Plaatsen waar in de periode 1940-’45 ‘iets’ is gebeurd of die herinneren aan mensen, die het verdienen herinnerd te blijven. Veel van die plaatsen zijn herkenbaar (oorlogsmonumenten en -graven, woonhuizen etc.). Waar dat niet het geval is zijn in het kader van dit project informatieborden geplaatst. De Plaatsen van herinnering zijn verbonden door een fietsroute.