Fotowerkgroep

Klooster Maria Bijstand - DPG Media - Fotoarchief Twente - NL-OdzTFA-18794

Wanneer komen we bij elkaar

Helaas door de corona pandemie komen we momenteel niet fysiek bij elkaar maar de beschrijving van de foto's kan ook geheel online.

Voor de onderlinge contacten hebben we een whatsapp groep.

Normaal komen we op dinsdagochtend en dinsdagmiddag in wisselende samenstelling bijeen in 't Losser hoes lokaal 1.25.

De meesten werken dan met hun eigen laptop maar we hebben ook een drietal laptops van de HKL beschikbaar.

Uw kunt ons bereiken via het sturen van een e-mail bericht naar genealogie@historischekringlosser.nl

De werkgroep samenstelling

De werkgroep fotografie bestaat momenteel uit de volgende personen:

Hans Heerink, Jaap ten Bolscher, Ben Mazeland, John Rohring , Jos Wijering en Peter Heerink (contactpersoon)

Gerda Hogebrink staat ons bij met haar ongekende kennis over de geschiedenis van Losser en bewoners

Andries Kuperus bewerkt indien nodig de foto's digitaal

Wat willen we bereiken ?

Momenteel zijn we bezig met het beschrijven van de foto's. Dit doen we door eerst de locatie vast te leggen. Daarvoor bepalen we de plek vanaf waar de fotograaf de foto destijds heeft gemaakt. Verder leggen we indien bekend de fotograaf, copyrights en opnamedatum vast. Uiteraard omschrijven we de situatie op de foto en benoemen we de personen op de foto. Al deze gegevens worden in eerste instantie niet in een database opgeslagen maar digitaal vastgelegd in de metadata van de foto. Op die wijze wordt de informatie (EXIF ) onderdeel van de foto zelf. De foto's worden daarna voorzien van een uniek collectie nummer. In de volgende stap worden de foto's opgenomen in een digitaal fotocollectie programma dat de vastgelegde informatie van de foto kan uitlezen en gebruiken voor presentatie en selectie. Foto's waarvan de copyrights het toestaan willen we dan ook digitaal op onze website laten zien.

Daarnaast is de werkgroep volop actief de foto's te beschrijven van de collectie Foto Archief Twente. Het fotoproject maakt deel uit van de stichting Twentse Kranten Digitaal.

Het betreft ongeveer 350.000 foto's van de voormalige Wegener kranten gemaakt tussen 1950 - 1995,  die in 2016-2017 door een vrijwilligersgroep in Oldenzaal zijn in gescand.

De Fotocollectie

De locatie van de foto en de beschrijving leggen we vast met Geosetter

De fotodatabase gaan we waarschijnlijk opzetten het programma Digikam

Momenteel zijn er helaas nog geen foto's op de website beschikbaar maar u kunt graag binnenkomen om te zien welke foto's we al hebben.