Fietsroutes Twentse Spreuken

Alle fietsroutes van de Historische Kring worden aangeboden via het RouteYou platform.

 • naar onze hoofdpagina over Routes
 • naar de uitlegpagina ( hoe kan ik de app downloaden, hoe kan ik zelf een route maken etc
Routeboekje Plaatsen van Herinnering

Op de mooiste plekjes in de gemeente Losser zijn bij picknickplekken met tafels en bankjes, door de gemeente geplaatst, Twentse spreuken en gezegden.

Een initiatief van de dorpsraad Overdinkel. Donderdag 25 april 2019 onthulde wethouder Harry Nijhuis het eerste spreukenpaaltje in Overdinkel bij een mooie picknickplek aan de retentievijver Goormatenweg/Elferinksweg. ( Lees hier het bericht op Hallo Losser)

Nem de tied

Goa zit’n en nem de tied, veurdat de tied oe hef nöm’n. Dit is de spreuk die op het eerste paaltje stond. Er komen 50 van dit soort paaltje met spreuken en gezegdes in de gehele gemeente Losser. Eind 2018 deed de dorpsraad Overdinkel een oproep om spreuken en gezegden in het Twents in te sturen. Er zijn veel inzendingen binnengekomen. Een jury heeft ze beoordeeld en vond dat de inzending van Henny Wildenborg voor een prijs in aanmerking kwam. Naast dat zijn spreuk op het eerste paaltje kwam, ontving hij uit handen van Harry Nijhuis een eiken bord met daarop “zijn” tekst.

De paaltjes zijn gesponsord door de Rabobank, de gemeente Losser, Plus Bellers Overdinkel, zagerij Bulthuis, de diverse dorpsraden van Losser en het Toeristisch Genootschap Losser.

Op ieder paal staat een QR-code die leidt naar de juiste Nederlandse vertaling. Een route langs de paaltjes was er nog niet. Een oproep voor het maken een route, in de de Week van Losser in 2021,  is door de HKL opgepakt

Van alle 50-tal locaties is nu een Point Of Interest (POI) gemaakt in RouteYou.

Langs deze POIs is nu een fietsroute in twee delen beschikbaar.

 • start bij Dorpshoes Erve Boerrigter in de Lutte
  • deel 1 richting Losser-Glane-Overdinkel  ( 52,6 km)
  • deel 2 richting Beuningen (42,8 km )
  • Klik beneden op de groene download om de route op de desktop, tablet of zelfs telefoon om deze te bekijken.
  • Scan de QR code links met uw telefoon om direct met de route te kunnen starten