Agenda

Evenement details:

 • do
  15
  feb
  2024

  Herdenking vergisbombardement Glane

  16:00Bij monument vergisbombardement in Glane

  Op 15 februari 1945, anderhalve maand voor de bevrijding, sloeg het oorlogsgeweld alsnog toe in Glane. De geallieerden wilden het industriegebied van Gronau bombarderen. Men vergiste zich echter in de locatie. Hierdoor liet men per ongeluk 35 brisantbommen vallen boven Glane.Het bombardement kostte het leven van twee inwoners van Glane en een in Glane op bezoek zijnde inwoner van Hengelo. Daarnaast waren er zeven (zwaar)gewonden.Er was ook sprake van veel materiële schade aan huizen en boerderijen. Zo’n vijfentwintig huizen waren verwoest of geheel onbewoonbaar. De meeste schade ontstond aan de huizen aan de Glanergrensweg in de buurt van de Gronausestraat en aan de Hoge Veldweg.

  Deze gebeurtenis zal worden herdacht op donderdag 15 februari 2024 om 16.00 uur bij het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van dit bombardement, op de hoek van de Glanergrensweg en de Gronausestraat in Glane.

  Tijdens de herdenking zal het woord gevoerd worden door een lid van de Dorpsraad Glane, waarnemend burgemeester G.J. Kok en de voorzitter van de Historische Kring Losser. Zij zullen tevens bloemen leggen, evenals het comité Veteranen Losser. Ook voor belangstellenden is het mogelijk om bloemen te leggen.

  De herdenking is openbaar.