Evenement details:
-
ma13nov202319.30 uurGrand café Smit Losser
Ledenavond
De heer van Swaaij neemt de aanwezigen mee naar de avond van 6 juni 1673. Voor de Zeeuwse kust, aan boord van ‘de Zeven Provinciën’ overweegt Michiel Adriaanszoon de Ruyter zijn kansen. Op 10 zeemijlen afstand (+/- 18 km) ligt als forse overmacht een enorme vloot van het puikje van de gecombineerde Franse en Engelse marine, klaar voor de aanval. Het lot van de Republiek der Zeven Provinciën als vrije republiek hangt af van de uitkomst van de zeeslag welke de volgende dag gaat beginnen.
Het afgelopen jaar 1672 was een ongekende ramp. Het enorme Franse invasie leger ( 120.000 man en in aanwezigheid van Lodewijk de veertiende, de Zonnekoning) had de Republiek onder de voet gelopen. Tegelijkertijd rukten de troepen van de bisschoppen van Munster en Keulen (o.l.v. Berend van Galen, bijnaam Bommen Berend) op in het oosten en belegerden Groningen.Alleen de ingezette waterlinie kon de Fransen nog net buiten Holland houden, dit ondanks de vorst in het winterseizoen.
Onze vijanden waren er zeker van. Na landing van hun troepen op onze kust zou Lodewijk weldra de overgave van de Republiek aanvaarden. Nog even de vloot van de Hollanders verslaan of opsluiten……..
In het verhaal van de heer van Swaaij komen aan de orde: de voorgeschiedenis, de politieke situatie, de vloten, de wapens, strategieën en tactieken, de slag zelf, afloop en vervolg alsmede de betekenis in historisch perspectief.