Agenda

Evenement details:

 • wo
  07
  sep
  2022

  Herdenking Jo ter Laak

  10:30Hoofdstraat 60 te Overdinkel

  De leden van de Stichting Historische Kring Losser zullen op woensdag 7 september, samen met wethouder⁄ Locoburgemeester Marian Oosterbroek en leden van het Comité Veteranen Losser, om 10.30 uur bloemen leggen bij de herdenkingsplaquette van J. ter Laak aan de Hoofstraat 60 te Overdinkel, het huis waar Jo ter Laak met zijn ouders heeft gewoond.

  Jo ter Laak werd op 23-05-1913 geboren in Tilburg. Het gezin verhuisde naar Overdinkel, waar vader politieagent was. Jo werd beroepsmilitair bij het korps Politietroepen. In maart 1940 trouwde hij met Johanna van Mierlo. Zij kregen in december 1940 een zoontje, dat zijn vader echter nooit zou kennen.
  Jo was als sergeant ingedeeld bij de bewaking van Koningin Wilhelmina. Via Frankrijk ontkwam hij na de Duitse inval en de capitulatie in mei 1940 naar Engeland. Vanuit de Irene-brigade gaf hij zich op om als vrijwilliger in bezet gebied spionage opdrachten uit te voeren. Hij behoorde tot de eerste agenten die in het bezet gebied aan het werk gingen. Op 1 oktober 1941 werd Jo boven Nederland gedropt. Op 13 februari 1942 werd hij bij een overval in Den Haag gearresteerd. Hij werd later geruime tijd in het Brabantse Haaren, in Assen en in Rawicz in Polen gevangen gehouden. Op 5 september 1944 kwam Jo met 46 medegevangenen terecht in kamp Mauthausen in Oostenrijk. Alhoewel Jo ter Laak strikt genomen niet behoort tot de agenten die in het kader van het zogenoemde Engeland-Spiel gevangen zijn genomen, kreeg hij wel dezelfde afschuwelijke behandeling en stierf hij op 7 september 1944 met hen een zelfde vreselijke dood in Mauthausen. Jo ter Laak werd postuum geëerd met de Bronzen Leeuw, een hoge militaire onderscheiding.

  Lees meer via de genealogie website  - i166064