Agenda

 • za
  12
  dec
  2020
  zo
  03
  jan
  2021
  Dorp Losser - Erve Kraesenberg
 • di
  04
  mei
  2021
  20:00Gemeente Losser

  Het sobere programma op 4 mei 2021

  Kranslegging zonder publiek en videoboodschap van de burgemeester

  Vlag halfstok aan een huis tijdens de dag van nationale rouw op 23 juli 2014

  Burgemeester Cia Kroon herdenkt alle oorlogsslachtoffers in een videoboodschap, die ’s avonds via de sociale media van de gemeente Losser wordt gedeeld. Ook legt zij in de ochtend, zonder publiek, een krans in Losser namens college en gemeenteraad. Jan Meerenburgh doet dit namens de stichting Veteranen Losser en Ron de Leeuw namens het Oranje Comité. Wethouder Harry Nijhuis legt ’s avonds in De Lutte een krans namens het college en gemeenteraad bij het geallieerd erehof, evenals Tom Groothuis namens de werkgroep 4 mei De Lutte.

  Laten we allemaal de vlag halfstok hangen om zo de oorlogsslachtoffers te herdenken.

  Een aanrader is de mini-documentaire ‘Losser bevrijd’, die gaat over de laatste dagen voor de bevrijding van Losser. De film is onder meer gemaakt door RTV Losser en te zien via www.youtube.com/watch?v=M1JeaAeWnAY

  Het taptoe-signaal klinkt om 19.58 uur. Alle inwoners die goed een blaasinstrument kunnen bespelen, kunnen dit vanuit hun voordeur of tuin meeblazen, net als vorig jaar. Concertvereniging Sempre Crescendo Losser doet hier ook aan mee. Het taptoe signaal staat op www.semprecrescendo.nl en een link op www.facebook.com/CSCLosser.

  Aansluitend volgen twee minuten stilte om 20.00 uur.

  bron : tekst van Hallo Losser

 • za
  08
  mei
  2021
  zo
  09
  mei
  2021
  Nederland

  Vereniging de Hollandse Molen heet u welkom bij  - De Nationale Molendag 2021!

  Dit traditionele molenmoment van het jaar laten wij natuurlijk niet zomaar voorbijgaan. We hebben onze handen uit de mouwen gestoken om de Nationale Molendag 2021 een passende vorm te geven die veilig is en net zoveel plezier brengt voor bezoekers, kinderen en onze molenvrijwilligers.
  Een virtueel feestje daarom dit jaar! Met tal van toffe activiteiten zoals virtuele molenbezoeken, leerzame video’s en een gave quiz. Ook voor de kids is er genoeg te doen. Kijk lekker rond en ontdek het zelf!

  In deze  video over watermolens komt ook de prachtige watermolen in Singraven en bovenslagmolen  de Mast in Vasse in beeld.

   

 • za
  11
  sep
  2021
  10:00 - 16:00Gemeente Losser

  De Historische Kring Losser organiseert op zaterdag 11 september de Open Monumenten Dag in Losser.

  Aan de Open Monumenten Dag wordt deelgenomen door:

  • Protestantse kerk open van: 11.00 uur - 16.00 uur. Naast een bezichtiging van de kerk en het Aleida Leurinkhuis (consistorie van de kerk) zal het orgel bespeeld worden door Harold Vriesema.
  • Maria geboortekerk: helaas gaat de deelname door een huwelijk ceremonie niet door.
  • Efraim klooster: Pater Said verzorgd om 13.00 uur een rondleiding door het klooster. Aanmelding is niet nodig.
  • Oude toren: open van 11.00 - 16.00 uur.
  • Hengelhoes (Staring Stichting - Geologie Museum ): open van 10.00 uur - 16.00 uur.
  • De Steenfabriek neemt, in tegen stelling tot eerder meldingen,  niet deel aan de Open Monumentendag door een gebrek aan vrijwilligers.
  • De 360 graden interactieve rondleidingen
   • Uit 2020 zijn de Maria Geboorte kerk, Martinus Toren en de Protestante kerk nog steeds beschikbaar
  • Nieuw zijn de digitale 360 graden rondleidingen
  • Verder is de fietsroute door de Marke behorende bij het boek Recht en Onrecht in de Marke ook beschikbaar in twee delen via de app RouteYou

  Tevens is het mogelijk om de kapellen en landkruizen route, zowel Noord (30 km) als Zuid (40 km), te fietsen. De routebeschrijving en informatieboekje zijn vanaf 11.00 uur gratis af te halen in de protestantse kerk in Losser.

  Bekijk het gehele programma van de gemeente Losser op de website van Open Monumenten Dag

 • vr
  29
  okt
  2021
  10:00 - 11:30't Lossers hoes, raadszaal

  Dit jaar reikt wethouder Harry Nijhuis voor het eerst de Schatkamerpluym uit. De Schatkamerpluym, een jaarlijkse prijs, is een waardering voor verborgen schatten van de gemeente Losser die het verdienen om beter onder de aandacht te worden gebracht en verder te worden ontwikkeld.

  Prijs voor cultuur en toerisme

  De ontvanger (een persoon, organisatie of evenement) levert een belangrijke positieve bijdrage aan de culturele/ toeristische sector van de gemeente Losser, ondernemerschap en/of maatschappelijke betrokkenheid. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag waarmee het initiatief financieel wordt ondersteund. De prijsuitreiking vindt plaats op 29 oktober om 11.00 uur in de Raadszaal van ’t Lossers hoes tijdens de Week van de Amateurkunst.

  Aanmelding

  Voorafgaand aan de prijsuitreiking houdt wethouder Harry Nijhuis 29 oktober om 10.00 uur een boeiende lezing over streektaal. Iedereen die geïnteresseerd is, nodigen we van harte uit om bij zowel de lezing als de prijsuitreiking aanwezig te zijn. Aanmelden kan via: www.fundamentlosser.nl

  Bron : Hallo Losser - Eerste uitreiking van de Schatkamerpluym

 • wo
  03
  nov
  2021
  16:00 - 20:00't Trefhuus in Overdinkel

   

   

   

  Het waterschap Vechtstromen heeft plannen gemaakt voor het herinrichten van de Ruhenbergerbeek. Tussen de Gildehauserstraat en de uitmonding in de Dinkel wordt de Ruhenbergerbeek aangepast met als doel de beek haar natuurlijke karakter terug te geven.

  Door de coronamaatregelen is het afgelopen jaar veel informatie via de digitale weg gegeven. Gelukkig heeft de tijd ons ingehaald en is het nu ook weer mogelijk om fysiek bij elkaar te komen. Daarom kiezen we nu voor een combinatie van beide. Onze website is voorzien van alle informatie over de plannen en er is een mogelijkheid om digitaal te reageren. Daarnaast organiseren wij een inloopbijeenkomst waar u van harte welkom bent. Deze wordt gehouden op woensdag 3 november, van 16.00 – 20.00 uur in ’t Trefhuus in Overdinkel (Prins Hendrikstraat 1, 7586 BG).

   

  Lees het hele artikel op de website van het waterschap

   

 • vr
  19
  nov
  2021
  19:00 - 21:30't Lossers hoes

  Helaas door corona verplaatst naar mei 2022

  LOSSER - Anderhalf jaar later dan gepland gaat 18 november in Losser Hongertocht 1945 in première. De coronopandemie maakte het lange tijd onmogelijk om de verfilming van het waargebeurde verhaal van Etty van ’t Endt de presentatie te geven die het verdient.

  Hongertocht is gemaakt door de Losserse Toneelvereniging De Rommelpot en RTV Losser. Regisseur Gerard Beuvink was gegrepen door het verhaal van het Utrechtse meisje dat op 14-jarige leeftijd in februari 1945 te voet een barre tocht door de vrieskou naar het oosten van het land maakte om daar voedsel te krijgen dat er in het hongerende westen niet meer was.

  Op vrijdag zijn er nog twee vertoningen (19.00 en 20.30 uur), voor genodigden en publiek.  Onder de genodigden is ook Marilene Gathier, de dochter van Etty. Zij liep als eerbetoon drie jaar geleden de tocht van Utrecht naar Losser als eerbetoon aan haar overleden moeder.  De laatste voorstelling in het Lossers Hoes is zaterdag (14.00 uur). Kaartjes kosten (inclusief 2 consumpties) 5 euro, via  elmkwakman@hotmail.com te bestellen.

  Het verhaal van Etty's tocht is gepubliceerd in Oet Dorp en Marke 2019-1 die als themanummer geheel gewijd is aan dit aangrijpende oorlogsverhaal.

  Lees het hele artikel in de krant Tubantia

 • ma
  10
  jan
  2022
  Grand-Café Smit

  In de laatste Oet Dorp en Marke 2021-4 heeft u kunnen gelezen dat de nieuwjaarsbijeenkomst van de HKL gepland was op 10 januari.

  Helaas is door de verlenging van de corona maatregelen tot minimaal 14 januari geen bijeenkomst mogelijk.

 • za
  05
  mrt
  2022
  10.30 uurDeppenbroekweg 8 Losser

  Zie nieuwsbericht.

 • wo
  23
  mrt
  2022
  20.00 uurMuseumfabriek, Het Rozendaal 11, Enschede

  UITNODIGING BOEKPRESENTATIE

  TWEE JAAR UITGESTELD WEGENS CORONA!

  Met vertoning van de documentaire “VER VAN HUIS”

  De verbijsterende geschiedenis van een trein vol menselijke ellende, afkomstig uit het Ruhrgebied die in de ochtend van 23 maart 1945 (een week voor de bevrijding van Enschede) in de zgn. spoorsloot aan de Oosterstraat stond.
  De vele inzittenden vormden een gemengd gezelschap van krijgsgevangenen en dwangarbeiders, waaronder veel vrouwen, deels met zeer jonge kinderen.

  De trein had wekenlang in Duitsland rondgereden zonder zelfs maar minimale verzorging voor de van honger en dorst wanhopige inzittenden. Een aantal wist in de stad onder te duiken. Sommige wanhopige moeders overhandigden hun baby’s en peuters aan inwoners van Enschede om ze van een zekere dood door ondervoeding te kunnen redden.
  De trein vertrok ‘s avonds die zelfde dag weer met onbekende bestemming richting Gronau. Aan boord een nog groot aantal vertwijfelde mensen. Van hen en van de trein is daarna nooit meer iets vernomen.
  Voor degenen die in Enschede waren ondergedoken waren de problemen na de bevrijding nog niet voorbij. Ze werden genadeloos vervolgd door naoorlogse autoriteiten. Een aantal van deze opgejaagde mensen, waaronder ook jonge kinderen, verdween daardoor even spoorloos in de nevelen van de geschiedenis als de “spooktrein”.

  TOEGANG GRATIS. ZAAL OPEN VANAF 19.30 UUR

  Het eerste boek zal door burgemeester van Oldenzaal en voorzitter van de Vereniging Oudheidkamer Twente Patrick Welman worden uitgereikt aan Bennie van Schaar, overlevende van de spooktrein.  

  Het boek kan worden gekocht voor €15,- ( pinnen niet mogelijk)

   

   

 • ma
  28
  mrt
  2022
  13:30 - 16:00't Lossers hoes , lok 1.25

  Eindelijk kunnen we weer bezoekers ontvangen.

  Maandag middag houdt de genealogiewerkgroep een inloopmiddag.

  Heeft u vragen over uw voorouders kom dan gerust langs.

  De genealogie database groeit elke dag en bevat al meer dan 84.00o personen

  Kijk op onze genealogiewebsite "Oet Dorp en Marke "  - Woar bin ier d'r ene van ?

   

   

 • wo
  07
  sep
  2022
  10:30Hoofdstraat 60 te Overdinkel

  De leden van de Stichting Historische Kring Losser zullen op woensdag 7 september, samen met wethouder⁄ Locoburgemeester Marian Oosterbroek en leden van het Comité Veteranen Losser, om 10.30 uur bloemen leggen bij de herdenkingsplaquette van J. ter Laak aan de Hoofstraat 60 te Overdinkel, het huis waar Jo ter Laak met zijn ouders heeft gewoond.

  Jo ter Laak werd op 23-05-1913 geboren in Tilburg. Het gezin verhuisde naar Overdinkel, waar vader politieagent was. Jo werd beroepsmilitair bij het korps Politietroepen. In maart 1940 trouwde hij met Johanna van Mierlo. Zij kregen in december 1940 een zoontje, dat zijn vader echter nooit zou kennen.
  Jo was als sergeant ingedeeld bij de bewaking van Koningin Wilhelmina. Via Frankrijk ontkwam hij na de Duitse inval en de capitulatie in mei 1940 naar Engeland. Vanuit de Irene-brigade gaf hij zich op om als vrijwilliger in bezet gebied spionage opdrachten uit te voeren. Hij behoorde tot de eerste agenten die in het bezet gebied aan het werk gingen. Op 1 oktober 1941 werd Jo boven Nederland gedropt. Op 13 februari 1942 werd hij bij een overval in Den Haag gearresteerd. Hij werd later geruime tijd in het Brabantse Haaren, in Assen en in Rawicz in Polen gevangen gehouden. Op 5 september 1944 kwam Jo met 46 medegevangenen terecht in kamp Mauthausen in Oostenrijk. Alhoewel Jo ter Laak strikt genomen niet behoort tot de agenten die in het kader van het zogenoemde Engeland-Spiel gevangen zijn genomen, kreeg hij wel dezelfde afschuwelijke behandeling en stierf hij op 7 september 1944 met hen een zelfde vreselijke dood in Mauthausen. Jo ter Laak werd postuum geëerd met de Bronzen Leeuw, een hoge militaire onderscheiding.

  Lees meer via de genealogie website  - i166064

 • za
  10
  sep
  2022
  10:00- 16:00Losser

  Belangstellenden kunnen van 10.00 tot 15.00 uur een bezoek brengen aan het Geologie Museum, winnaar van de Schatkamerpluym 2022 van de gemeente Losser, aan de Roberinkstraat 3. In het museum kan men verschillende fossielen uit diverse geschiedenisperiodes bekijken; van 150 miljoen jaar geleden tot nu.
  De tentoongestelde fossielen zijn allemaal in Losser gevonden. De fossielen zijn zo oud dat men zich er geen voorstelling van kan maken, maar die men hier met eigen ogen kan zien. Het gaat om fossielen van dieren, schelpen en uitgestorven inktvissoorten, welke hier 130 miljoen jaar terug zwommen. Daarnaast heeft men botten van mammoeten en rendieren, welke zo’n 40.000 jaar geleden in de omgeving van Losser hebben rondgelopen. Ook kan men werktuigen van eerdere mensachtigen bekijken.

  Aan het Raadhuisplein kan men, eveneens van 10.00 tot 15.00 uur, de protestantse kerk en het Aleida Leurinkhuis bekijken. Organist Harold Vriesema zal tijdens de openingsuren regelmatig het orgel bespelen. Het orgel is voor 391 gulden gebouwd door Diedrich Martens en op zondag 19 augustus 1725 officieel in gebruik genomen. Het orgel bevond zich toen in de afgebroken kerk op het Martinusplein. In 1822 is het orgel in de nieuwe protestantse kerk geplaatst nadat de protestanten de kerk aan het Martinusplein hadden moeten teruggeven aan de rooms-katholieken. Het orgel is een aantal malen gerestaureerd. De laatste grote restauratie vond plaats in 1991 en kostte 221.974 gulden. Bij die restauratie is het orgel zoveel mogelijk in de staat van 1725 teruggebracht.
  Om 15.00 uur zal de heer van Slageren in de kerk een lezing houden over Bommen Berend, de bisschop van Münster. Bij zijn inval in Twente, via Overdinkel, gingen in de nacht van 23 september op 24 september 1665 in Losser zo’n 40 huizen in vlammen op. Ook deze lezing is vrij toegankelijk. De heer van Slageren zal deze lezing ook geven tijdens de ledenavond van de HKL op maandag 12 september.

  Aan de Gronausestraat 4 opent de Heilige Maria Geboortekerk van 10.00 tot 15.00 uur haar deuren. Deze kerk is in de plaats gekomen van de in 1904 afgebroken kerk aan het Martinusplein. De reden voor de nieuwbouw was de toename van het aantal rooms-katholieke inwoners in Losser. De kerk is ingewijd op 3 juni 1902. Naast het interieur van de kerk zijn de prachtig gebrandschilderde ramen een bezoek waard.

  Bij de steenfabriek de Werklust kan men om 13.30 uur en 15.00 uur mee voor rondleiding door de steenfabriek. In de fabriek werden ruim een eeuw lang stenen gebakken. Uniek hieraan is dat, op deze uitzonderlijk locatie ver de rivieren vandaan, alle productiemiddelen nog aanwezig zijn. Van de kleigroeve tot de imposante ringoven met zijn 45 meter hoge schoorsteen. In 1999 is de Werklust een Rijksmonument geworden. Tijdens de historische rondleiding zal men de geschiedenis van de steenfabriek vertellen en hoe de stenen werden gemaakt.

  In Glane Beekhoek kan men om 14.00 uur deelnemen aan een rondleiding door het Syrisch Orthodoxe klooster St. Ephrem de Syrier. Tijdens de rondleiding wordt men door een pater door het klooster geleid. Men komt onder andere langs de kapel, het mausoleum, de kathedraal en de begraafplaatsen. Daarnaast krijgt u uitgebreide informatie over de geschiedenis van het klooster. Voor de rondleiding kan men zich melden in de ‘Dolabani’ zaal achter het klooster. Na een kopje koffie wordt er begonnen met de rondleiding.

 • ma
  09
  jan
  2023
  20:00Grand Café Smit

  Op maandag 9 januari 2023 houdt de Historische Kring Losser voor haar leden de niejoarsvisite bij Grand Café Smit aan de Brinkstraat. Zoals al jaren traditie is, worden de leden getrakteerd op boerenjong's en knieperkes.

  Ook zal er door middel van de welbekende quiz met plaatjes, de kennis worden getoetst over Losser, Overdinkel en Glane. De winnaar zal een attentie mee naar huis mogen nemen.

  Kortom, vanaf 20.00 uur, voor alle leden een gezellig samenzijn, waarbij men elkaar het beste kan wensen, met bekenden kan praten en nieuwe contacten kan leggen.

 • ma
  06
  feb
  2023
  14:00 - 16:00't Losser hoes lok 1.25

  Op maandag 6 februari houden we een genealogie-inloopmiddag in het Lossers hoes lok 1.25.

  Wilt u iets meer weten over uw familiestamboom kom dan gerust langs. De vrijwilligers van de genealogie zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Bent u al langer op zoek naar familie en komt u niet verder in uw onderzoek misschien kunnen we u daarbij helpen.

  Heeft u een mooie pasfoto, trouwfoto of familiefoto neem deze dan mee. We scannen hem voor u in. Misschien mogen we die dan ook plaatsen in onze database en geven we onze voorouders een gezicht.

  We zijn al flink op weg naar de 100.000 personen in onze database. Kijk maar eens of uw familie er al instaat. Houdt daarbij wel rekening dat we in verband met de privacy geen informatie van levende personen mogen tonen.

 • wo
  15
  feb
  2023
  16:00Hoek Glanergrensweg /Gronausestraat Glane


  15 februari 1945, anderhalve maand voor de bevrijding, sloeg het oorlogsgeweld alsnog toe in Glane. De geallieerden wilden het industriegebied van Gronau bombarderen. Men vergiste zich echter in de locatie. Hierdoor liet men per ongeluk 35 brisantbommen vallen boven Glane.
  Het bombardement kostte het leven van twee inwoners van Glane en een in Glane op bezoek zijnde inwoner van Hengelo.
  Daarnaast waren er zeven (zwaar)gewonden. Er was ook sprake van veel materiële schade aan huizen en boerderijen. Zo’n vijfentwintig huizen
  waren verwoest of geheel onbewoonbaar. De meeste schade ontstond aan de huizen aan de Glanergrensweg in de buurt van de Gronausestraat en aan de Hoge Veldweg.

  Deze gebeurtenis wordt herdacht op woensdag 15 februari 2023 om 16.00 uur bij het vorig jaar op de hoek van de Glanergrensweg en de Gronausestraat onthulde monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van dit bombardement.

  Programma herdenking:

  • Welkomstwoord Dorpsraad Glane
  • Toespraak Historische Kring Losser de heer Stefan Korf
  • Toespraak door burgemeester mevr. Cia Kroon
  • Bloemen leggen door
   • burgemeester mevr. Cia Kroon
   • Dorpsraad Glane
   • Comité Veteranen Losser
   • Historische Kring Losser
  • Slotwoord

  De herdenking is openbaar en kan door belangstellenden worden bijgewoond.

 • za
  04
  mrt
  2023
  10.30 uurDeppenbroekweg 8 Losser

  Op zaterdag 4 maart organiseert de Historische Kring Losser de herdenking van Henk Brinkgreve. De herdenking wordt om 10.30 uur gehouden bij het monument aan de Deppenbroekweg 8 in Losser.

  Naast leden van het bestuur van de Historische Kring Losser zullen de burgemeester van Losser mevr. C. Kroon, mevrouw A. Niessen-Brinkgreve en vertegenwoordigers van het comité Veteranen aanwezig zijn.

  Henk Brinkgreve (1915-1945) was reserveofficier bij de artillerie en werd bij de mobilisatie in 1939 opgeroepen in actieve dienst. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 wist hij naar Engeland te ontkomen en werd op zijn verzoek geplaatst bij de commando’s. Daar werd hij inlichtingenofficier en later ingedeeld bij het No. 62 commando, een geheime geallieerde commando-eenheid.

  In 1944 werd hij ingedeeld bij het BBO (bureau Bijzondere Opdrachten). De algemene opdracht van BBO was de bundeling van het verzet tot een “Secret Army”. De agenten van het BBO kregen een uitgebreide algemene opleiding. Henk Brinkgreve kreeg ook nog een specialisatie, die “Jedburgh” werd genoemd (naar een plaats in Schotland).

  In de nacht van 11 op 12 september 1944 werd het Jedburgh-team, gedropt in de buurt van Wierden. In betrekkelijk korte tijd slaagde het team er in de lokale verzetsgroepen te verbinden tot één geheel: de BS (Binnenlandse Strijdkrachten).

  Henk Brinkgreve bekleedde de positie van chef-staf van het Gewestelijk Commando van de BS in Overijssel en de Noordoostpolder.

  Op 5 maart 1945 bevond hij zich met een assistent en een koerierster in een boerderij in Losser (huidige adres: Deppenbroekweg 8). De boerderij werd op die dag om onbekende redenen bezocht door twee SS-ers. Brinkgreve wist de aandacht af te leiden, waardoor zijn metgezellen konden ontsnappen. Hijzelf werd doodgeschoten.

  Henk Brinkgreve werd op 9 maart 1945 begraven op de algemene begraafplaats in Losser, maar in juni 1945 met militaire eer herbegraven op de Oosterbegraafplaats aan de Noord-Esmarkerrondweg in Enschede.  In 1946 werd hij postuum benoemd tot ridder Militaire Willems Orde 4e klasse.

  Op het graf stond een sokkel met een bronzen beeld. In 2010 is het beeld gestolen. De familie liet een nieuw gedenkteken maken en zocht een herbestemming voor de sokkel. Men dacht daarbij aan de boerderij, waar Henk Brinkgreve is doodgeschoten. In overleg met de Historische Kring Losser is besloten om, na toestemming van de bewoners van de boerderij ,de sokkel te plaatsen bij het begin van de oprit naar de boerderij waar hij is doodgeschoten. Op 5 maart 2013 is het monument aldaar onthuld.

 • ma
  13
  mrt
  2023
  20.00 uurGrand Café Hotel Smit, Brinkstraat 34-36 Losser

  Op maandag 13 maart houdt de Historische Kring Losser een ledenavond voor haar leden.

  Tijdens deze ledenavond zal de heer Dr. Ir. Ing. H. Harm Smeenge  een lezing geven over het landschap van Noordoost Twente met als thema aardkundige, ecologische en cultuurhistorische kenmerken als basis voor ruimtelijke vraagstukken.

  Het landschap van Noordoost-Twente is bijzonder vanwege de eeuwenlange wisselwerking tussen de mens en de natuur. Door grote verschillen in aardkundige kenmerken zijn er eigenlijk vier microregio’s te onderscheiden die elk heel eigen kenmerken bezitten. Harm Smeenge zal op basis van zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen vertellen over deze Twentse rijkdom. In het stroomgebied van de Dinkel wordt verteld over hoe de rivier 12.000 jaar geleden de basis legde voor de kenmerkende afwisseling van bouwlandkampen met eeuwenoude boerderijen, overstromingsdynamiek langs de Dinkel en natte heide- en veengebieden langs de Rijksgrens. Smeenge geeft een tijdreis vanaf de ijstijd met bijbehorende landschappen die elders in de wereld te vinden zijn, maar nu erg lijken op hoe dit gebied eruitzag. Hiervoor werden klimaatgegevens, kennis over geologie, bodem, water, veldnamen, historische gebruiksconflicten (Marke boeken), historische kaarten en interviews met oud-streekbewoners gebruikt. De kasteelopgraving van de Hunenborg in het Volther- en Agelerbroek heeft in 1916 door archeoloog Holwerda plaatsgevonden. Met nieuwe kennis en technieken heeft in 2016 door een team van archeoloog Scholte Lubberink, promovendus Spiekhout en Harm Smeenge een heropgraving plaatsgevonden, waarna vele vragen/mysteries over dit object konden worden ontrafeld. Er wordt verteld wat is aangetroffen en wat dit allemaal betekent over de ouderdom, functie in relatie met omliggende gebied. De Dinkel speelt ook een belangrijke rol in dat deelverhaal. De stuwwal van Ootmarsum met zijn bronnen, watermolens en bijzondere natuur kan niet ontbreken. Er wordt daarom ook stilgestaan over de onmiskenbare rol die de mens heeft bijgedragen aan bijzonder natuurkwaliteit van het gebied, maar ook hoe schaalvergroting heeft geleid tot erosie en verdroging.

  De lezing geeft inzicht over hoe het landschap is ontstaan door het samenspel tussen de aarde, natuur en mens en welke veranderingen en knelpunten hieruit zijn voortgekomen. Vanuit kennis over het verleden zijn lessen te leren die oplossingsrichtingen bieden voor een gezonder landschap voor mens en natuur.

 • wo
  15
  mrt
  2023

  Op initiatief van Harry Dekkers, voormalig directeur van de Meester Snelschool en bestuurslid van de Historische Kring Losser, zijn we als Historische Kring Losser (HKL) in 2007 begonnen met een basisschoolproject over de Tweede Wereldoorlog.
  Ieder jaar vragen we een bassischool in de gemeente Losser of men met hun hoogste groep(en) willen deelnemen.

  Dit jaar zullen de groepen 7 en 8 van de openbare basisschool de Saller deelnemen aan het project. Op woensdag 15 maart zal er een les worden gegeven over de Tweede Wereldoorlog. In de les wordt verteld over wat er aan de oorlog voorafging, over de oorlog in Nederland en in Losser en over de Jodenvervolging.

  Op maandag 27 maart gaan de groepen naar het herinneringskamp in Westerbork. Na een film over het kamp en een bezoek aan het museum zullen de leerlingen onder begeleiding van een gids een bezoek brengen aan het voormalige kamp. De kosten van dit bezoek worden betaald door de gemeente Losser.

  De groepen zullen ook aanwezig zijn bij de herdenking van de bevrijding van Losser op 3 april op de algemene begraafplaats aan de Bookholtlaan. Tevens zullen enkele leerlingen aanwezig zijn bij de gemeentelijke herdenking op 4 mei bij het oorlogsmonument op het Martinusplein en een krans leggen namens alle kinderen in de gemeente Losser.

 • zo
  23
  apr
  2023
  13.00 uur

  Op zondag 23 april houden we om 13.00 uur onze jaarvergadering in Grand Café Smit.

  Na afloop van deze vergadering vindt het jaarlijkse uitstapje plaats. Dit keer gaan we naar Ahaus. Aldaar krijgen we een rondleiding van anderhalf uur door de stad en tevens een kort bezoek aan het Schloss Ahaus.

  Na afloop drinken we koffie/thee met gebak in een restaurant in Ahaus.
  We gaan per bus naar Ahaus, welke om 13.45 uur vertrekt vanaf het Raadhuisplein. We zijn om ongeveer 18.00 uur terug in Losser.

  Wij vragen van u een eigen bijdrage van € 10,00 voor dit uitstapje en deelname is voor eigen risico. Het aantal deelnemers is beperkt tot 50 personen en plaatsing is op volgorde van binnenkomst.
  In de Oet Dorp en Marke 2023-1, die in maart uitkomt, kunt u lezen op welke wijze u zich kunt aanmelden.

 • vr
  01
  sep
  2023
  zo
  03
  sep
  2023
  Dorp Losser

  Op 1,2 en 3 september vindt het Bruegheliaans festijn plaats in Losser. De HKL neemt op dit festijn deel aan de kramerij. U bent van harte welkom bij onze kraam.

 • do
  07
  sep
  2023
  10.30 uurHoofdstraat 60 Overdinkel

  Op donderdag 7 september vindt de herdenking plaats van de verzetsstrijder Jo ter Laak. Bij deze herdenking zijn vertegenwoordigers van de gemeente Losser, het comité veteranen Losser en de Historische Kring Losser aanwezig. Ook andere belangstellenden zijn welkom.

  Lees voor meer informatie over Jo ter Laak het artikel op onze OD&M wiki.

   

 • za
  09
  sep
  2023
  10.00 uur - 15.00 uurLosser, Glane Beekhoek en Overdinkel

  Op zaterdag 9 september vindt de open monumenten dag plaats in Losser, Glane Beekhoek en Overdinkel. Diverse monumentale gebouwen kunnen dan worden bezocht.

  Als extra zullen de vrijwilligers van de werkgroep Genealogie en de Fotogroep aanwezig zijn op zaterdag 9 sept van 10:00 tot 15:00 in het Aleida Leurinkshuis.

  Bent u op zoek naar uw voorouders of zoekt u een oude foto's kom dan gerust langs. Heeft u al een stamboom of mooie foto's neem die dan graag mee.

  U bent van harte welkom en kunt het hele programma bekijken via onze Open Monumenten pagina.

   

 • zo
  10
  sep
  2023
  12.00 uur - 16.00 uurSportpark Overdinkel

  De Historische Kring Losser neemt deel aan de door Bruisend Overdinkel georganiseerde activiteit waar verenigingen, organisaties en stichtingen zich kunnen presenteren aan de inwoners van Overdinkel.

 • ma
  09
  okt
  2023
  19.30 uurGrand café Smit Losser

  Op deze avond zal de oud-journalist van dagblad Tubantia Dolf Ruesink zijn interactieve voorstelling 'Feest der Herkenning' (jaren 50 en 60) geven. Dolf Ruesink heeft over de jaren 50 en 60, waarover ook zijn voorstelling gaat, het boek “Bewaar de herinnering” geschreven.

  Telefoneren en televisiekijken bij de buren. Soep, aardappelen, vlees, groente en vla uit één bord eten. De kar met rammelende flessen waarmee de melkboer door de straat trok. Het was de soberheid en charme van de wederopbouwjaren in Nederland.

  Aan de hand van foto’s, brieven, tekeningen, schoolschriften, speelgoed, rapporten en z’n spaarbankboekje reconstrueert Dolf Ruesink (Winterswijk, 1952) op aandoenlijke wijze de memorabele jaren 50 en 60. Door de ogen van een peuter, puber en provo.

  Vanwege de verwachte belangstelling is aanmelding per e-mail voor 1 oktober vereist bij de voorzitter van de HKL de heer Stefan Korf (stefanus.korf@gmail.com), zodat de zaal bij Grand Café Smit kan worden ingericht voor het aantal belangstellenden. De avond begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur

   

 • ma
  13
  nov
  2023
  19.30 uurGrand café Smit Losser

  De heer van Swaaij neemt de aanwezigen mee naar de avond van 6 juni 1673. Voor de Zeeuwse kust, aan boord van ‘de Zeven Provinciën’ overweegt Michiel Adriaanszoon de Ruyter zijn kansen. Op 10 zeemijlen afstand (+/- 18 km) ligt als forse overmacht een enorme vloot van het puikje van de gecombineerde Franse en Engelse marine, klaar voor de aanval. Het lot van de Republiek der Zeven Provinciën als vrije republiek hangt af van de uitkomst van de zeeslag welke de volgende dag gaat beginnen.
  Het afgelopen jaar 1672 was een ongekende ramp. Het enorme Franse invasie leger ( 120.000 man en in aanwezigheid van Lodewijk de veertiende, de Zonnekoning) had de Republiek onder de voet gelopen. Tegelijkertijd rukten de troepen van de bisschoppen van Munster en Keulen (o.l.v. Berend van Galen, bijnaam Bommen Berend) op in het oosten en belegerden Groningen.Alleen de ingezette waterlinie kon de Fransen nog net buiten Holland houden, dit ondanks de vorst in het winterseizoen.
  Onze vijanden waren er zeker van. Na landing van hun troepen op onze kust zou Lodewijk weldra de  overgave van de Republiek aanvaarden. Nog even de vloot van de Hollanders verslaan of opsluiten……..
  In het verhaal van de heer van Swaaij komen aan de orde: de voorgeschiedenis, de politieke situatie, de vloten, de wapens, strategieën en tactieken, de slag zelf, afloop en vervolg alsmede de betekenis in historisch perspectief.

 • zo
  10
  dec
  2023
  13.00 uur - 17.00 uurDorpsplein Overdinkel

  De HKL is aanwezig op deze Kerstmarkt. U bent van harte welkom bij onze kraam.

 • zo
  17
  dec
  2023
  12.00 - 17.00 uurIn het centrum van Losser

  De HKL neemt deel aan de Christmas Fair. U bent van harte welkom bij onze kraam.