-
za12dec2020zo03jan2021
-
di04mei202120:00Gemeente Losser
Het sobere programma op 4 mei 2021
Kranslegging zonder publiek en videoboodschap van de burgemeester
Burgemeester Cia Kroon herdenkt alle oorlogsslachtoffers in een videoboodschap, die ’s avonds via de sociale media van de gemeente Losser wordt gedeeld. Ook legt zij in de ochtend, zonder publiek, een krans in Losser namens college en gemeenteraad. Jan Meerenburgh doet dit namens de stichting Veteranen Losser en Ron de Leeuw namens het Oranje Comité. Wethouder Harry Nijhuis legt ’s avonds in De Lutte een krans namens het college en gemeenteraad bij het geallieerd erehof, evenals Tom Groothuis namens de werkgroep 4 mei De Lutte.
Laten we allemaal de vlag halfstok hangen om zo de oorlogsslachtoffers te herdenken.
Een aanrader is de mini-documentaire ‘Losser bevrijd’, die gaat over de laatste dagen voor de bevrijding van Losser. De film is onder meer gemaakt door RTV Losser en te zien via www.youtube.com/watch?v=M1JeaAeWnAY
Het taptoe-signaal klinkt om 19.58 uur. Alle inwoners die goed een blaasinstrument kunnen bespelen, kunnen dit vanuit hun voordeur of tuin meeblazen, net als vorig jaar. Concertvereniging Sempre Crescendo Losser doet hier ook aan mee. Het taptoe signaal staat op www.semprecrescendo.nl en een link op www.facebook.com/CSCLosser.
Aansluitend volgen twee minuten stilte om 20.00 uur.
bron : tekst van Hallo Losser
-
za08mei2021zo09mei2021Nederland
Vereniging de Hollandse Molen heet u welkom bij - De Nationale Molendag 2021!
Dit traditionele molenmoment van het jaar laten wij natuurlijk niet zomaar voorbijgaan. We hebben onze handen uit de mouwen gestoken om de Nationale Molendag 2021 een passende vorm te geven die veilig is en net zoveel plezier brengt voor bezoekers, kinderen en onze molenvrijwilligers.
Een virtueel feestje daarom dit jaar! Met tal van toffe activiteiten zoals virtuele molenbezoeken, leerzame video’s en een gave quiz. Ook voor de kids is er genoeg te doen. Kijk lekker rond en ontdek het zelf!In deze video over watermolens komt ook de prachtige watermolen in Singraven en bovenslagmolen de Mast in Vasse in beeld.
-
za11sep202110:00 - 16:00Gemeente Losser
De Historische Kring Losser organiseert op zaterdag 11 september de Open Monumenten Dag in Losser.
Aan de Open Monumenten Dag wordt deelgenomen door:
- Protestantse kerk open van: 11.00 uur - 16.00 uur. Naast een bezichtiging van de kerk en het Aleida Leurinkhuis (consistorie van de kerk) zal het orgel bespeeld worden door Harold Vriesema.
- Maria geboortekerk: helaas gaat de deelname door een huwelijk ceremonie niet door.
- Efraim klooster: Pater Said verzorgd om 13.00 uur een rondleiding door het klooster. Aanmelding is niet nodig.
- Oude toren: open van 11.00 - 16.00 uur.
- Hengelhoes (Staring Stichting - Geologie Museum ): open van 10.00 uur - 16.00 uur.
- De Steenfabriek neemt, in tegen stelling tot eerder meldingen, niet deel aan de Open Monumentendag door een gebrek aan vrijwilligers.
- De 360 graden interactieve rondleidingen
- Uit 2020 zijn de Maria Geboorte kerk, Martinus Toren en de Protestante kerk nog steeds beschikbaar
- Nieuw zijn de digitale 360 graden rondleidingen
- rond het Dorpsplein de Lutte
- in het Gerardus Majella Processie Park.
- Verder is de fietsroute door de Marke behorende bij het boek Recht en Onrecht in de Marke ook beschikbaar in twee delen via de app RouteYou
Tevens is het mogelijk om de kapellen en landkruizen route, zowel Noord (30 km) als Zuid (40 km), te fietsen. De routebeschrijving en informatieboekje zijn vanaf 11.00 uur gratis af te halen in de protestantse kerk in Losser.
Bekijk het gehele programma van de gemeente Losser op de website van Open Monumenten Dag
-
vr29okt202110:00 - 11:30't Lossers hoes, raadszaal
Dit jaar reikt wethouder Harry Nijhuis voor het eerst de Schatkamerpluym uit. De Schatkamerpluym, een jaarlijkse prijs, is een waardering voor verborgen schatten van de gemeente Losser die het verdienen om beter onder de aandacht te worden gebracht en verder te worden ontwikkeld.
Prijs voor cultuur en toerisme
De ontvanger (een persoon, organisatie of evenement) levert een belangrijke positieve bijdrage aan de culturele/ toeristische sector van de gemeente Losser, ondernemerschap en/of maatschappelijke betrokkenheid. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag waarmee het initiatief financieel wordt ondersteund. De prijsuitreiking vindt plaats op 29 oktober om 11.00 uur in de Raadszaal van ’t Lossers hoes tijdens de Week van de Amateurkunst.
Aanmelding
Voorafgaand aan de prijsuitreiking houdt wethouder Harry Nijhuis 29 oktober om 10.00 uur een boeiende lezing over streektaal. Iedereen die geïnteresseerd is, nodigen we van harte uit om bij zowel de lezing als de prijsuitreiking aanwezig te zijn. Aanmelden kan via: www.fundamentlosser.nl
Bron : Hallo Losser - Eerste uitreiking van de Schatkamerpluym
-
wo03nov202116:00 - 20:00't Trefhuus in Overdinkel
Het waterschap Vechtstromen heeft plannen gemaakt voor het herinrichten van de Ruhenbergerbeek. Tussen de Gildehauserstraat en de uitmonding in de Dinkel wordt de Ruhenbergerbeek aangepast met als doel de beek haar natuurlijke karakter terug te geven.
Door de coronamaatregelen is het afgelopen jaar veel informatie via de digitale weg gegeven. Gelukkig heeft de tijd ons ingehaald en is het nu ook weer mogelijk om fysiek bij elkaar te komen. Daarom kiezen we nu voor een combinatie van beide. Onze website is voorzien van alle informatie over de plannen en er is een mogelijkheid om digitaal te reageren. Daarnaast organiseren wij een inloopbijeenkomst waar u van harte welkom bent. Deze wordt gehouden op woensdag 3 november, van 16.00 – 20.00 uur in ’t Trefhuus in Overdinkel (Prins Hendrikstraat 1, 7586 BG).
Lees het hele artikel op de website van het waterschap
-
vr19nov202119:00 - 21:30't Lossers hoes
Helaas door corona verplaatst naar mei 2022
LOSSER - Anderhalf jaar later dan gepland gaat 18 november in Losser Hongertocht 1945 in première. De coronopandemie maakte het lange tijd onmogelijk om de verfilming van het waargebeurde verhaal van Etty van ’t Endt de presentatie te geven die het verdient.
Hongertocht is gemaakt door de Losserse Toneelvereniging De Rommelpot en RTV Losser. Regisseur Gerard Beuvink was gegrepen door het verhaal van het Utrechtse meisje dat op 14-jarige leeftijd in februari 1945 te voet een barre tocht door de vrieskou naar het oosten van het land maakte om daar voedsel te krijgen dat er in het hongerende westen niet meer was.
Op vrijdag zijn er nog twee vertoningen (19.00 en 20.30 uur), voor genodigden en publiek. Onder de genodigden is ook Marilene Gathier, de dochter van Etty. Zij liep als eerbetoon drie jaar geleden de tocht van Utrecht naar Losser als eerbetoon aan haar overleden moeder. De laatste voorstelling in het Lossers Hoes is zaterdag (14.00 uur). Kaartjes kosten (inclusief 2 consumpties) 5 euro, via elmkwakman@hotmail.com te bestellen.
Het verhaal van Etty's tocht is gepubliceerd in Oet Dorp en Marke 2019-1 die als themanummer geheel gewijd is aan dit aangrijpende oorlogsverhaal.
-
ma10jan2022Grand-Café Smit
In de laatste Oet Dorp en Marke 2021-4 heeft u kunnen gelezen dat de nieuwjaarsbijeenkomst van de HKL gepland was op 10 januari.
Helaas is door de verlenging van de corona maatregelen tot minimaal 14 januari geen bijeenkomst mogelijk.
-
za05mrt2022
-
wo23mrt202220.00 uurMuseumfabriek, Het Rozendaal 11, Enschede
UITNODIGING BOEKPRESENTATIE
TWEE JAAR UITGESTELD WEGENS CORONA!
Met vertoning van de documentaire “VER VAN HUIS”
De verbijsterende geschiedenis van een trein vol menselijke ellende, afkomstig uit het Ruhrgebied die in de ochtend van 23 maart 1945 (een week voor de bevrijding van Enschede) in de zgn. spoorsloot aan de Oosterstraat stond.
De vele inzittenden vormden een gemengd gezelschap van krijgsgevangenen en dwangarbeiders, waaronder veel vrouwen, deels met zeer jonge kinderen.De trein had wekenlang in Duitsland rondgereden zonder zelfs maar minimale verzorging voor de van honger en dorst wanhopige inzittenden. Een aantal wist in de stad onder te duiken. Sommige wanhopige moeders overhandigden hun baby’s en peuters aan inwoners van Enschede om ze van een zekere dood door ondervoeding te kunnen redden.
De trein vertrok ‘s avonds die zelfde dag weer met onbekende bestemming richting Gronau. Aan boord een nog groot aantal vertwijfelde mensen. Van hen en van de trein is daarna nooit meer iets vernomen.
Voor degenen die in Enschede waren ondergedoken waren de problemen na de bevrijding nog niet voorbij. Ze werden genadeloos vervolgd door naoorlogse autoriteiten. Een aantal van deze opgejaagde mensen, waaronder ook jonge kinderen, verdween daardoor even spoorloos in de nevelen van de geschiedenis als de “spooktrein”.TOEGANG GRATIS. ZAAL OPEN VANAF 19.30 UUR
Het eerste boek zal door burgemeester van Oldenzaal en voorzitter van de Vereniging Oudheidkamer Twente Patrick Welman worden uitgereikt aan Bennie van Schaar, overlevende van de spooktrein.
Het boek kan worden gekocht voor €15,- ( pinnen niet mogelijk)
-
ma28mrt202213:30 - 16:00't Lossers hoes , lok 1.25
Eindelijk kunnen we weer bezoekers ontvangen.
Maandag middag houdt de genealogiewerkgroep een inloopmiddag.
Heeft u vragen over uw voorouders kom dan gerust langs.
De genealogie database groeit elke dag en bevat al meer dan 84.00o personen
Kijk op onze genealogiewebsite "Oet Dorp en Marke " - Woar bin ier d'r ene van ?
-
wo07sep202210:30Hoofdstraat 60 te Overdinkel
De leden van de Stichting Historische Kring Losser zullen op woensdag 7 september, samen met wethouder⁄ Locoburgemeester Marian Oosterbroek en leden van het Comité Veteranen Losser, om 10.30 uur bloemen leggen bij de herdenkingsplaquette van J. ter Laak aan de Hoofstraat 60 te Overdinkel, het huis waar Jo ter Laak met zijn ouders heeft gewoond.
Jo ter Laak werd op 23-05-1913 geboren in Tilburg. Het gezin verhuisde naar Overdinkel, waar vader politieagent was. Jo werd beroepsmilitair bij het korps Politietroepen. In maart 1940 trouwde hij met Johanna van Mierlo. Zij kregen in december 1940 een zoontje, dat zijn vader echter nooit zou kennen.
Jo was als sergeant ingedeeld bij de bewaking van Koningin Wilhelmina. Via Frankrijk ontkwam hij na de Duitse inval en de capitulatie in mei 1940 naar Engeland. Vanuit de Irene-brigade gaf hij zich op om als vrijwilliger in bezet gebied spionage opdrachten uit te voeren. Hij behoorde tot de eerste agenten die in het bezet gebied aan het werk gingen. Op 1 oktober 1941 werd Jo boven Nederland gedropt. Op 13 februari 1942 werd hij bij een overval in Den Haag gearresteerd. Hij werd later geruime tijd in het Brabantse Haaren, in Assen en in Rawicz in Polen gevangen gehouden. Op 5 september 1944 kwam Jo met 46 medegevangenen terecht in kamp Mauthausen in Oostenrijk. Alhoewel Jo ter Laak strikt genomen niet behoort tot de agenten die in het kader van het zogenoemde Engeland-Spiel gevangen zijn genomen, kreeg hij wel dezelfde afschuwelijke behandeling en stierf hij op 7 september 1944 met hen een zelfde vreselijke dood in Mauthausen. Jo ter Laak werd postuum geëerd met de Bronzen Leeuw, een hoge militaire onderscheiding.Lees meer via de genealogie website - i166064
-
za10sep202210:00- 16:00Losser
Belangstellenden kunnen van 10.00 tot 15.00 uur een bezoek brengen aan het Geologie Museum, winnaar van de Schatkamerpluym 2022 van de gemeente Losser, aan de Roberinkstraat 3. In het museum kan men verschillende fossielen uit diverse geschiedenisperiodes bekijken; van 150 miljoen jaar geleden tot nu.
De tentoongestelde fossielen zijn allemaal in Losser gevonden. De fossielen zijn zo oud dat men zich er geen voorstelling van kan maken, maar die men hier met eigen ogen kan zien. Het gaat om fossielen van dieren, schelpen en uitgestorven inktvissoorten, welke hier 130 miljoen jaar terug zwommen. Daarnaast heeft men botten van mammoeten en rendieren, welke zo’n 40.000 jaar geleden in de omgeving van Losser hebben rondgelopen. Ook kan men werktuigen van eerdere mensachtigen bekijken.Aan het Raadhuisplein kan men, eveneens van 10.00 tot 15.00 uur, de protestantse kerk en het Aleida Leurinkhuis bekijken. Organist Harold Vriesema zal tijdens de openingsuren regelmatig het orgel bespelen. Het orgel is voor 391 gulden gebouwd door Diedrich Martens en op zondag 19 augustus 1725 officieel in gebruik genomen. Het orgel bevond zich toen in de afgebroken kerk op het Martinusplein. In 1822 is het orgel in de nieuwe protestantse kerk geplaatst nadat de protestanten de kerk aan het Martinusplein hadden moeten teruggeven aan de rooms-katholieken. Het orgel is een aantal malen gerestaureerd. De laatste grote restauratie vond plaats in 1991 en kostte 221.974 gulden. Bij die restauratie is het orgel zoveel mogelijk in de staat van 1725 teruggebracht.
Om 15.00 uur zal de heer van Slageren in de kerk een lezing houden over Bommen Berend, de bisschop van Münster. Bij zijn inval in Twente, via Overdinkel, gingen in de nacht van 23 september op 24 september 1665 in Losser zo’n 40 huizen in vlammen op. Ook deze lezing is vrij toegankelijk. De heer van Slageren zal deze lezing ook geven tijdens de ledenavond van de HKL op maandag 12 september.Aan de Gronausestraat 4 opent de Heilige Maria Geboortekerk van 10.00 tot 15.00 uur haar deuren. Deze kerk is in de plaats gekomen van de in 1904 afgebroken kerk aan het Martinusplein. De reden voor de nieuwbouw was de toename van het aantal rooms-katholieke inwoners in Losser. De kerk is ingewijd op 3 juni 1902. Naast het interieur van de kerk zijn de prachtig gebrandschilderde ramen een bezoek waard.
Bij de steenfabriek de Werklust kan men om 13.30 uur en 15.00 uur mee voor rondleiding door de steenfabriek. In de fabriek werden ruim een eeuw lang stenen gebakken. Uniek hieraan is dat, op deze uitzonderlijk locatie ver de rivieren vandaan, alle productiemiddelen nog aanwezig zijn. Van de kleigroeve tot de imposante ringoven met zijn 45 meter hoge schoorsteen. In 1999 is de Werklust een Rijksmonument geworden. Tijdens de historische rondleiding zal men de geschiedenis van de steenfabriek vertellen en hoe de stenen werden gemaakt.
In Glane Beekhoek kan men om 14.00 uur deelnemen aan een rondleiding door het Syrisch Orthodoxe klooster St. Ephrem de Syrier. Tijdens de rondleiding wordt men door een pater door het klooster geleid. Men komt onder andere langs de kapel, het mausoleum, de kathedraal en de begraafplaatsen. Daarnaast krijgt u uitgebreide informatie over de geschiedenis van het klooster. Voor de rondleiding kan men zich melden in de ‘Dolabani’ zaal achter het klooster. Na een kopje koffie wordt er begonnen met de rondleiding.
-
ma09jan202320:00Grand Café Smit
Op maandag 9 januari 2023 houdt de Historische Kring Losser voor haar leden de niejoarsvisite bij Grand Café Smit aan de Brinkstraat. Zoals al jaren traditie is, worden de leden getrakteerd op boerenjong's en knieperkes.
Ook zal er door middel van de welbekende quiz met plaatjes, de kennis worden getoetst over Losser, Overdinkel en Glane. De winnaar zal een attentie mee naar huis mogen nemen.
Kortom, vanaf 20.00 uur, voor alle leden een gezellig samenzijn, waarbij men elkaar het beste kan wensen, met bekenden kan praten en nieuwe contacten kan leggen.
-
ma06feb202314:00 - 16:00't Losser hoes lok 1.25
Op maandag 6 februari houden we een genealogie-inloopmiddag in het Lossers hoes lok 1.25.
Wilt u iets meer weten over uw familiestamboom kom dan gerust langs. De vrijwilligers van de genealogie zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Bent u al langer op zoek naar familie en komt u niet verder in uw onderzoek misschien kunnen we u daarbij helpen.
Heeft u een mooie pasfoto, trouwfoto of familiefoto neem deze dan mee. We scannen hem voor u in. Misschien mogen we die dan ook plaatsen in onze database en geven we onze voorouders een gezicht.
We zijn al flink op weg naar de 100.000 personen in onze database. Kijk maar eens of uw familie er al instaat. Houdt daarbij wel rekening dat we in verband met de privacy geen informatie van levende personen mogen tonen.
-
wo15feb202316:00Hoek Glanergrensweg /Gronausestraat Glane
15 februari 1945, anderhalve maand voor de bevrijding, sloeg het oorlogsgeweld alsnog toe in Glane. De geallieerden wilden het industriegebied van Gronau bombarderen. Men vergiste zich echter in de locatie. Hierdoor liet men per ongeluk 35 brisantbommen vallen boven Glane.
Het bombardement kostte het leven van twee inwoners van Glane en een in Glane op bezoek zijnde inwoner van Hengelo.
Daarnaast waren er zeven (zwaar)gewonden. Er was ook sprake van veel materiële schade aan huizen en boerderijen. Zo’n vijfentwintig huizen
waren verwoest of geheel onbewoonbaar. De meeste schade ontstond aan de huizen aan de Glanergrensweg in de buurt van de Gronausestraat en aan de Hoge Veldweg.Deze gebeurtenis wordt herdacht op woensdag 15 februari 2023 om 16.00 uur bij het vorig jaar op de hoek van de Glanergrensweg en de Gronausestraat onthulde monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van dit bombardement.
Programma herdenking:
- Welkomstwoord Dorpsraad Glane
- Toespraak Historische Kring Losser de heer Stefan Korf
- Toespraak door burgemeester mevr. Cia Kroon
- Bloemen leggen door
- burgemeester mevr. Cia Kroon
- Dorpsraad Glane
- Comité Veteranen Losser
- Historische Kring Losser
- Slotwoord
De herdenking is openbaar en kan door belangstellenden worden bijgewoond.
-
za04mrt202310.30 uurDeppenbroekweg 8 Losser
Op zaterdag 4 maart organiseert de Historische Kring Losser de herdenking van Henk Brinkgreve. De herdenking wordt om 10.30 uur gehouden bij het monument aan de Deppenbroekweg 8 in Losser.
Naast leden van het bestuur van de Historische Kring Losser zullen de burgemeester van Losser mevr. C. Kroon, mevrouw A. Niessen-Brinkgreve en vertegenwoordigers van het comité Veteranen aanwezig zijn.
Henk Brinkgreve (1915-1945) was reserveofficier bij de artillerie en werd bij de mobilisatie in 1939 opgeroepen in actieve dienst. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 wist hij naar Engeland te ontkomen en werd op zijn verzoek geplaatst bij de commando’s. Daar werd hij inlichtingenofficier en later ingedeeld bij het No. 62 commando, een geheime geallieerde commando-eenheid.
In 1944 werd hij ingedeeld bij het BBO (bureau Bijzondere Opdrachten). De algemene opdracht van BBO was de bundeling van het verzet tot een “Secret Army”. De agenten van het BBO kregen een uitgebreide algemene opleiding. Henk Brinkgreve kreeg ook nog een specialisatie, die “Jedburgh” werd genoemd (naar een plaats in Schotland).
In de nacht van 11 op 12 september 1944 werd het Jedburgh-team, gedropt in de buurt van Wierden. In betrekkelijk korte tijd slaagde het team er in de lokale verzetsgroepen te verbinden tot één geheel: de BS (Binnenlandse Strijdkrachten).
Henk Brinkgreve bekleedde de positie van chef-staf van het Gewestelijk Commando van de BS in Overijssel en de Noordoostpolder.
Op 5 maart 1945 bevond hij zich met een assistent en een koerierster in een boerderij in Losser (huidige adres: Deppenbroekweg 8). De boerderij werd op die dag om onbekende redenen bezocht door twee SS-ers. Brinkgreve wist de aandacht af te leiden, waardoor zijn metgezellen konden ontsnappen. Hijzelf werd doodgeschoten.
Henk Brinkgreve werd op 9 maart 1945 begraven op de algemene begraafplaats in Losser, maar in juni 1945 met militaire eer herbegraven op de Oosterbegraafplaats aan de Noord-Esmarkerrondweg in Enschede. In 1946 werd hij postuum benoemd tot ridder Militaire Willems Orde 4e klasse.
Op het graf stond een sokkel met een bronzen beeld. In 2010 is het beeld gestolen. De familie liet een nieuw gedenkteken maken en zocht een herbestemming voor de sokkel. Men dacht daarbij aan de boerderij, waar Henk Brinkgreve is doodgeschoten. In overleg met de Historische Kring Losser is besloten om, na toestemming van de bewoners van de boerderij ,de sokkel te plaatsen bij het begin van de oprit naar de boerderij waar hij is doodgeschoten. Op 5 maart 2013 is het monument aldaar onthuld.
-
ma13mrt202320.00 uurGrand Café Hotel Smit, Brinkstraat 34-36 Losser
Op maandag 13 maart houdt de Historische Kring Losser een ledenavond voor haar leden.
Tijdens deze ledenavond zal de heer Dr. Ir. Ing. H. Harm Smeenge een lezing geven over het landschap van Noordoost Twente met als thema aardkundige, ecologische en cultuurhistorische kenmerken als basis voor ruimtelijke vraagstukken.
Het landschap van Noordoost-Twente is bijzonder vanwege de eeuwenlange wisselwerking tussen de mens en de natuur. Door grote verschillen in aardkundige kenmerken zijn er eigenlijk vier microregio’s te onderscheiden die elk heel eigen kenmerken bezitten. Harm Smeenge zal op basis van zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen vertellen over deze Twentse rijkdom. In het stroomgebied van de Dinkel wordt verteld over hoe de rivier 12.000 jaar geleden de basis legde voor de kenmerkende afwisseling van bouwlandkampen met eeuwenoude boerderijen, overstromingsdynamiek langs de Dinkel en natte heide- en veengebieden langs de Rijksgrens. Smeenge geeft een tijdreis vanaf de ijstijd met bijbehorende landschappen die elders in de wereld te vinden zijn, maar nu erg lijken op hoe dit gebied eruitzag. Hiervoor werden klimaatgegevens, kennis over geologie, bodem, water, veldnamen, historische gebruiksconflicten (Marke boeken), historische kaarten en interviews met oud-streekbewoners gebruikt. De kasteelopgraving van de Hunenborg in het Volther- en Agelerbroek heeft in 1916 door archeoloog Holwerda plaatsgevonden. Met nieuwe kennis en technieken heeft in 2016 door een team van archeoloog Scholte Lubberink, promovendus Spiekhout en Harm Smeenge een heropgraving plaatsgevonden, waarna vele vragen/mysteries over dit object konden worden ontrafeld. Er wordt verteld wat is aangetroffen en wat dit allemaal betekent over de ouderdom, functie in relatie met omliggende gebied. De Dinkel speelt ook een belangrijke rol in dat deelverhaal. De stuwwal van Ootmarsum met zijn bronnen, watermolens en bijzondere natuur kan niet ontbreken. Er wordt daarom ook stilgestaan over de onmiskenbare rol die de mens heeft bijgedragen aan bijzonder natuurkwaliteit van het gebied, maar ook hoe schaalvergroting heeft geleid tot erosie en verdroging.
De lezing geeft inzicht over hoe het landschap is ontstaan door het samenspel tussen de aarde, natuur en mens en welke veranderingen en knelpunten hieruit zijn voortgekomen. Vanuit kennis over het verleden zijn lessen te leren die oplossingsrichtingen bieden voor een gezonder landschap voor mens en natuur.
-
wo15mrt2023
Op initiatief van Harry Dekkers, voormalig directeur van de Meester Snelschool en bestuurslid van de Historische Kring Losser, zijn we als Historische Kring Losser (HKL) in 2007 begonnen met een basisschoolproject over de Tweede Wereldoorlog.
Ieder jaar vragen we een bassischool in de gemeente Losser of men met hun hoogste groep(en) willen deelnemen.Dit jaar zullen de groepen 7 en 8 van de openbare basisschool de Saller deelnemen aan het project. Op woensdag 15 maart zal er een les worden gegeven over de Tweede Wereldoorlog. In de les wordt verteld over wat er aan de oorlog voorafging, over de oorlog in Nederland en in Losser en over de Jodenvervolging.
Op maandag 27 maart gaan de groepen naar het herinneringskamp in Westerbork. Na een film over het kamp en een bezoek aan het museum zullen de leerlingen onder begeleiding van een gids een bezoek brengen aan het voormalige kamp. De kosten van dit bezoek worden betaald door de gemeente Losser.
De groepen zullen ook aanwezig zijn bij de herdenking van de bevrijding van Losser op 3 april op de algemene begraafplaats aan de Bookholtlaan. Tevens zullen enkele leerlingen aanwezig zijn bij de gemeentelijke herdenking op 4 mei bij het oorlogsmonument op het Martinusplein en een krans leggen namens alle kinderen in de gemeente Losser.
-
zo23apr202313.00 uur
Op zondag 23 april houden we om 13.00 uur onze jaarvergadering in Grand Café Smit.
Na afloop van deze vergadering vindt het jaarlijkse uitstapje plaats. Dit keer gaan we naar Ahaus. Aldaar krijgen we een rondleiding van anderhalf uur door de stad en tevens een kort bezoek aan het Schloss Ahaus.
Na afloop drinken we koffie/thee met gebak in een restaurant in Ahaus.
We gaan per bus naar Ahaus, welke om 13.45 uur vertrekt vanaf het Raadhuisplein. We zijn om ongeveer 18.00 uur terug in Losser.Wij vragen van u een eigen bijdrage van € 10,00 voor dit uitstapje en deelname is voor eigen risico. Het aantal deelnemers is beperkt tot 50 personen en plaatsing is op volgorde van binnenkomst.
In de Oet Dorp en Marke 2023-1, die in maart uitkomt, kunt u lezen op welke wijze u zich kunt aanmelden. -
vr01sep2023zo03sep2023Dorp Losser
Op 1,2 en 3 september vindt het Bruegheliaans festijn plaats in Losser. De HKL neemt op dit festijn deel aan de kramerij. U bent van harte welkom bij onze kraam.
-
do07sep202310.30 uurHoofdstraat 60 Overdinkel
Op donderdag 7 september vindt de herdenking plaats van de verzetsstrijder Jo ter Laak. Bij deze herdenking zijn vertegenwoordigers van de gemeente Losser, het comité veteranen Losser en de Historische Kring Losser aanwezig. Ook andere belangstellenden zijn welkom.
Lees voor meer informatie over Jo ter Laak het artikel op onze OD&M wiki.
-
za09sep202310.00 uur - 15.00 uurLosser, Glane Beekhoek en Overdinkel
Op zaterdag 9 september vindt de open monumenten dag plaats in Losser, Glane Beekhoek en Overdinkel. Diverse monumentale gebouwen kunnen dan worden bezocht.
Als extra zullen de vrijwilligers van de werkgroep Genealogie en de Fotogroep aanwezig zijn op zaterdag 9 sept van 10:00 tot 15:00 in het Aleida Leurinkshuis.
Bent u op zoek naar uw voorouders of zoekt u een oude foto's kom dan gerust langs. Heeft u al een stamboom of mooie foto's neem die dan graag mee.
U bent van harte welkom en kunt het hele programma bekijken via onze Open Monumenten pagina.
-
zo10sep202312.00 uur - 16.00 uurSportpark Overdinkel
De Historische Kring Losser neemt deel aan de door Bruisend Overdinkel georganiseerde activiteit waar verenigingen, organisaties en stichtingen zich kunnen presenteren aan de inwoners van Overdinkel.
-
ma09okt202319.30 uurGrand café Smit Losser
Op deze avond zal de oud-journalist van dagblad Tubantia Dolf Ruesink zijn interactieve voorstelling 'Feest der Herkenning' (jaren 50 en 60) geven. Dolf Ruesink heeft over de jaren 50 en 60, waarover ook zijn voorstelling gaat, het boek “Bewaar de herinnering” geschreven.
Telefoneren en televisiekijken bij de buren. Soep, aardappelen, vlees, groente en vla uit één bord eten. De kar met rammelende flessen waarmee de melkboer door de straat trok. Het was de soberheid en charme van de wederopbouwjaren in Nederland.
Aan de hand van foto’s, brieven, tekeningen, schoolschriften, speelgoed, rapporten en z’n spaarbankboekje reconstrueert Dolf Ruesink (Winterswijk, 1952) op aandoenlijke wijze de memorabele jaren 50 en 60. Door de ogen van een peuter, puber en provo.
Vanwege de verwachte belangstelling is aanmelding per e-mail voor 1 oktober vereist bij de voorzitter van de HKL de heer Stefan Korf (stefanus.korf@gmail.com), zodat de zaal bij Grand Café Smit kan worden ingericht voor het aantal belangstellenden. De avond begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur
-
ma13nov202319.30 uurGrand café Smit Losser
Wim van Swaaij zal een lezing houden over de Zeeslag op het Schoneveld. Waar is dat nou, denkt u misschien. Maar als u dan Michiel Adriaanszoon de Ruyter hoort komt uw lagere schooltijd weer terug.
Wim van Swaaij uit Losser, emeritus professor Technische Natuurwetenschappen aan de Universiteit Twente, ging na zijn pensionering geschiedenis studeren. Door zijn grote internationale verdiensten voor de wetenschap waren zijn voetstappen in het dorp al opgenomen in het Brueghelpad. Maar nu maken we kennis met zijn liefde voor geschiedenis. En we gaan terug naar de 17eeeuw.
Het is de avond van 6 juni 1673, tijdens de Derde Engels-Nederlandse Oorlog. Voor de Zeeuwse kust, aan boord van de ‘Zeven Provinciën’, overweegt Michiel Adriaanszoon de Ruyter zijn kansen. Op 10 zeemijlen afstand ( c. 18 km.) ligt als forse overmacht een enorme vloot, met het puikje van de gecombineerde Franse en Engelse marine, klaar voor de aanval. Het lot van de Republiek der Zeven Provinciën, als vrije republiek, hangt af van wie er wint in deze slag, die de volgende dag gaat beginnen.
Wim van Swaaij vertelt over de voorgeschiedenis, de politieke situatie, de vloten, de wapens, strategieën en tactieken, de slag zelf, de afloop en het vervolg en ook de betekenis in historisch perspectief. Het belooft een zeer interessante avond te worden.De ledenavond vindt plaats bij Grand Café Smit en begint om 20.00 uur.
-
zo10dec202313.00 uur - 17.00 uurDorpsplein Overdinkel
De HKL is aanwezig op deze Kerstmarkt. U bent van harte welkom bij onze kraam.
-
zo17dec202312.00 - 17.00 uurIn het centrum van Losser
De HKL neemt deel aan de Christmas Fair. U bent van harte welkom bij onze kraam.
-
ma08jan202420.00 uurGrand Café Smit, Brinkstraat 34-36 Losser
Op maandag 8 januari houden we voor onze leden de niejoarsvisite bij Grand Café Smit. Zoals al jaren traditie is, wordt u getrakteerd op boerenjong's en kniepekers.
Ook willen we, door middel van de welbekende quiz met plaatjes, uw kennis toetsen over Losser, Overdinkel en Glane. De winnaar zal een attentie mee naar huis mogen nemen.
Kortom, een gezellig samenzijn, waarbij we elkaar het beste kunnen wensen, met bekenden kunnen praten en nieuwe contacten kunnen leggen. -
do15feb202416:00Bij monument vergisbombardement in Glane
Op 15 februari 1945, anderhalve maand voor de bevrijding, sloeg het oorlogsgeweld alsnog toe in Glane. De geallieerden wilden het industriegebied van Gronau bombarderen. Men vergiste zich echter in de locatie. Hierdoor liet men per ongeluk 35 brisantbommen vallen boven Glane.Het bombardement kostte het leven van twee inwoners van Glane en een in Glane op bezoek zijnde inwoner van Hengelo. Daarnaast waren er zeven (zwaar)gewonden.Er was ook sprake van veel materiële schade aan huizen en boerderijen. Zo’n vijfentwintig huizen waren verwoest of geheel onbewoonbaar. De meeste schade ontstond aan de huizen aan de Glanergrensweg in de buurt van de Gronausestraat en aan de Hoge Veldweg.
Deze gebeurtenis zal worden herdacht op donderdag 15 februari 2024 om 16.00 uur bij het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van dit bombardement, op de hoek van de Glanergrensweg en de Gronausestraat in Glane.
Tijdens de herdenking zal het woord gevoerd worden door een lid van de Dorpsraad Glane, waarnemend burgemeester G.J. Kok en de voorzitter van de Historische Kring Losser. Zij zullen tevens bloemen leggen, evenals het comité Veteranen Losser. Ook voor belangstellenden is het mogelijk om bloemen te leggen.
De herdenking is openbaar.
-
ma26feb202420.00 uurGrandcafé Smit Losser
Lezing door Frans Jacobs
Voor de eerste ledenavond van de Historische Kring Losser in 2024 is Frans Jacobs uitgenodigd om een lezing te houden.
Frans Jacobs is lid van de Historische Kring Losser. Hij heeft zich verdiept in de geschiedenis van Dorp en Marke Losser. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar de tijd tot en met de Franse revolutie.Hij is de auteur van een drietal boeken (Wonen aan de Strokappenweg, Recht en onrecht in de Marke en Het kasboek van de dominee) die door de Historische Kring Losser zijn uitgegeven.
Momenteel verschijnen er met regelmaat artikelen van hem over de geschiedenis van Losser in “de week van Losser”.
Frans Jacobs zal tijdens de ledenavond een lezing houden met als onderwerp:
De rol van de graven van Bentheim in de Twentse Marken.In deze lezing zal Frans Jacobs vertellen dat de graven van Bentheim heel lang een belangrijke rol hebben gespeeld in Twente. Zij zijn niet alleen in verschillende Marken opgetreden als Markerichter, zij waren ook grootgrondbezitters. Daarnaast heeft een van graven een zetel gehad in de Staten van Overijssel. Deze graaf kon, als niet Nederlander zijnde, meebeslissen over zaken die in Overijssel speelden. Ook moet hun rol niet worden onderschat in de komst van de reformatie naar onze streken.
De ledenavond wordt gehouden Grandcafé Smit aan de Brinkstraat in Losser en begint om 20.00 uur.
-
di05mrt202414:00Monument Henk Brinkgreve aan de Deppenbroekweg
Op dinsdag 5 maart organiseert de Historische Kring Losser de herdenking van Henk Brinkgreve. De herdenking vindt plaats om 14.00 uur bij het monument aan de Deppenbroekweg 8 in Losser. Naast leden van het bestuur van de Historische Kring Losser zullen de locoburgemeester van Losser mevrouw A. Oosterbroek, mevrouw A. Niessen-Brinkgreve en vertegenwoordigers van het comité Veteranen aanwezig zijn.
De herdenking is openbaar en kan door belangstellenden worden bijgewoond.Henk Brinkgreve (1915-1945) was reserveofficier bij de artillerie en werd bij de mobilisatie in 1939 opgeroepen in actieve dienst. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 wist hij naar Engeland te ontkomen en werd op zijn verzoek geplaatst bij de commando’s. Daar werd hij inlichtingenofficier en later ingedeeld bij het No. 62 commando, een geheime geallieerde commando-eenheid. Hij was in 1942 betrokken bij een overval op de Britse Kanaaleilanden.
In 1944 werd hij ingedeeld bij het BBO (bureau Bijzondere Opdrachten). De algemene opdracht van BBO was de bundeling van het verzet tot een “Secret Army”. De agenten van het BBO kregen een uitgebreide algemene opleiding. Henk Brinkgreve kreeg ook nog een specialisatie, die “Jedburgh” werd genoemd (naar een plaats in Schotland).
In de nacht van 11 op 12 september 1944 werd het Jedburgh-team, waar Brinkgreve inmiddels bevorderd was tot majoor, als commandant deel van uitmaakte, gedropt in de buurt van Wierden. In betrekkelijk korte tijd slaagde het team er in de lokale verzetsgroepen te verbinden tot één geheel: de BS (Binnenlandse Strijdkrachten).
Henk Brinkgreve bekleedde de positie van chef-staf van het Gewestelijk Commando van de BS in Overijssel en de Noordoostpolder.Op 5 maart 1945 was hij met een assistent en een koerierster in een boerderij in Losser (huidige adres: Deppenbroekweg 8). De boerderij werd op die dag om onbekende redenen bezocht door twee SS-ers. Brinkgreve wist de aandacht af te leiden, waardoor zijn metgezellen konden ontsnappen. Hijzelf werd doodgeschoten.
Henk Brinkgreve werd op 9 maart 1945 begraven op de algemene begraafplaats in Losser, maar in juni 1945 met militaire eer herbegraven op de Oosterbegraafplaats aan de Noord-Esmarkerrondweg in Enschede. In 1946 werd hij postuum benoemd tot ridder Militaire Willems Orde 4e klasse.
Op het graf stond een sokkel met een bronzen beeld. In 2010 is het beeld gestolen. De familie liet een nieuw gedenkteken maken en zocht een herbestemming voor de sokkel. Men dacht daarbij aan de boerderij, waar Henk Brinkgreve is doodgeschoten. In overleg met de Historische Kring Losser is besloten om, na toestemming van de bewoners van de boerderij, de familie Damhuis, de sokkel te plaatsen bij het begin van de oprit naar de boerderij waar hij is doodgeschoten. Op 5 maart 2013 is het monument aldaar onthuld. -
zo21apr202413.00 uurGrand Café Smit Losser
De jaarvergadering zal plaatsvinden op zondag 21 april om 13.00 uur bij Grand Café Smit.
Aansluitend vindt het jaarlijkse uitstapje plaats. We brengen een bezoek aan twee musea in Oldenzaal. Het Palthehuis en museum De Pelgrim. Zij staan aan de Marktstraat in Oldenzaal. Aan beide musea, die het afgelopen jaar zijn vernieuwd, zal een bezoek met een gids worden gebracht. De rondleidingen beginnen om 14.30 uur.Het Palthe Huis in Oldenzaal is het woonhuis van de familie Palthe. Johannes Palthe, een predikant en grootgrondbezitter, kocht in de 18e eeuw de voormalige stadsboerderij die in de 17e eeuw was verbouwd tot een deftig woonhuis. Drie generaties Palthe hebben in het Palthehuis gewoond, totdat in 1928 de kleindochter van Johannes Palthe, Gulia Palthe, overleed en het huis een museum werd.Bij een bezoek aan het Palthe Huis is het alsof je in een tijdmachine stapt. In het historische woonhuis ervaar je hoe de familie Palthe in de 18e eeuw gewoond moet hebben. De geschiedenis is haast voelbaar in het huis.
Meer informatie over het Palthehuis is te vinden op www.palthehuis.nl/familie-paltheIn museum De Pelgrim ziet u de rijke historie van Oldenzaal, waar de inwoners door de jaren heen veel gewoonten hebben ontwikkeld. Vaak liggen de wortels in het geloof. In het museum ontdek je van alles over typisch Oldenzaalse rituelen en tradities, maar ook over die van jouzelf. Meer informatie over dit museum is te vinden op https://museumdepelgrim.nl.
Wij gaan naar Oldenzaal met eigen vervoer. De kosten van het uitstapje bedragen € 15,00 per persoon.
Na afloop van het bezoek aan de musea gaan we naar horeca gelegenheid voor een drankje en een hapje. Deze zijn bij de prijs inbegrepen. Op dit moment hebben zich 21 personen aangemeld. Wanneer u wilt deelnemen aan dit uitstapje dan kunt u zich tot en met 14 april aanmelden bij Stefan Korf, per mail stefanus.korf@gmail.com.
-
vr30aug2024zo01sep202412.00 - 19.00 uur
De Historische Kring neemt ook dit jaar weer deel aan de kramerij tijdens het Bruegheliaans Festijn. We staan in de buurt van de HEMA. In onze kraam bieden wij u het volgende:
- De presentatie van een replica van de Martinustoren. Deze kunt u, in de kleuren bruin of wit, voor € 20,00 kopen of bestellen.
- Twee nieuwe boeken, het vernieuwde boek Grondstukken en het boek over Erve Hengelman. Er is een inkijkexemplaar van beide en u kunt de boeken voor intekenprijs van € 29,95 bestellen.
- Voor € 2,00 kunt u twee setjes tekeningen met gebouwen in Losser kopen.
- Ook is er de mogelijkheid om een schilderijtje, inclusief een standaard, met een Lossers of Overdinkels tafereel te kopen voor € 10,00.
- Eind oktober komt het Jaarboek Twente 2025 uit. Het jaarboek is bij ons te bestellen voor de introductieprijs van € 20,00 (de winkelprijs bedraagt € 21,95).
- U kunt zich aanmelden, indien u dit nog niet bent, als lid van de HKL. U betaalt dan in 2025 voor het eerst contributie en u ontvangt een prachtig welkomstgeschenk.
- Daarnaast hebben we een aantal zaken die gratis zijn mee te nemen.
Komt u ook bij ons kijken?
-
za07sep202410.30 uurHoofdstraat 60 in Overdinkel
Op zaterdag 7 september vindt de herdenking plaats van Jo ter Laak. Deze herdenking wordt gehouden bij de voormalige woning van zijn ouders, Hoofdstraat 60 in Overdinkel. Bij de herdenking zullen vertegenwoordigers aanwezig van de gemeente Losser, van het Comité Veteranen gemeente Losser en van de Historische Kring Losser. De herdenking is openbaar.
-
za14sep202410.00 uur - 16.00 uur
Deelnemers aan de Open Monumenten Dag in Losser zijn:
- Steenfabriek “de Werklust”, Smuddeweg 3 in Losser
- Het Geologie museum, Roberinkstraat 3 in Losser.
- De protestantse kerk en het Aleida Leurinkhuis, Raadhuisplein 2 in Losser.
- De H. Maria Geboorte Kerk, Gronausestraat 2 in Losser.
- Syrisch-orthodoxe Klooster St. Ephrem de Syrier, Glanerbrugstraat 33, Glane-Beekhoek.
Kijk voor meer informatie ook bij "Nieuws".
-
ma07okt202420.00 uurGrand Café Smit Losser
Een lezing door Mariëlle Numan over de fam. Suthof. Ze gaat met u terug in de tijd over het leven van deze familie in Losser.
Mariëlle Numan woont in Zwolle, maar heeft Twentse roots: haar vader is geboren en getogen in Losser en haar moeder in Oldenzaal. Ze werkt aan een boek over haar familiegeschiedenis en gaat daarvoor zes generaties terug in de tijd, toen haar voorhouders nog landbouwers waren en in de wintermaanden achter het weefgetouw zaten. Bij haar onderzoek maakt ze regelmatig gebruik van de genealogische informatie op de website van de HKL. In Oet Dorp en Marke 2024-1 staat een door haar geschreven verhaal over haar voorouder Gerrit Jan Olde Keizer.
-
ma18nov202420.00 uurGrand Café Smit Losser
Bloemlezing uit 80 jaar Twentse persfotografie
Publiekshistoricus en schrijver-journalist Marco Krijnsen houdt op deze avond een lezing over 80 jaar persfotografie in Twente. Dat doet hij aan de hand van een groot aantal foto's uit het beeldarchief van de Twentse dagbladen, dat meer dan 400.000 foto's bevat. Er is extra aandacht voor bijzondere foto’s uit de gemeente Losser.
Marco put uit zijn eigen ervaring als journalist van de Twentsche Courant Tubantia, waar hij van 1989 tot 2007 in vaste dienst was en daarna nog op freelancebasis werkzaam is. Hij plaatst de foto’s uit het archief van de krant in historisch perspectief. De foto's vertellen samen het verhaal van het veranderde Twente. Van tradities die met de tijd meegaan (bijvoorbeeld Sint-Maarten in Losser) tot de oprukkende snelweg en de metamorfoses van de Twentse binnensteden. Een selectie van de foto's staat in zijn vorig jaar verschenen boek ‘Het stond in de krant’. Marco heeft de afgelopen jaren ruim 25 boeken geschreven, voornamelijk over Twentse (historische) onderwerpen.
-
ma06jan2025
-
ma10mrt2025Grand Café Smit Losser
Twents dialect en films over Losser.
Lianne Busscher houdt een lezing over het Twents dialect. Ze is docente Nederlands aan het Twents Carmelcollege en docente Twents aan het ROC van Twente. Ze was taalcoach Twents bij de televisieserie "Jonge leu en oale grond".
Na de pauze kunt u genieten van een aantal films over Losser en omgeving.
-
zo13apr202513.00 uurGrand Café Smit Losser
Na de jaarvergadering, die om 13.00 uur begint, vindt het jaarlijkse uitstapje plaats. Dit keer gaan we naar het veenmuseum in Westerhaar-Vriezenveensewijk.
-
ma28apr202520.00 uurGrand café Smit, Brinkstraat 34-36 Losser
Deze ledenavond zal in het teken staan van 80-jaar bevrijding gemeente Losser.