Agenda

 • ma
  08
  jan
  2024
  20.00 uurGrand Café Smit, Brinkstraat 34-36 Losser

  Op maandag 8 januari houden we voor onze leden de niejoarsvisite bij Grand Café Smit. Zoals al jaren traditie is, wordt u getrakteerd op boerenjong's en kniepekers.
  Ook willen we, door middel van de welbekende quiz met plaatjes, uw kennis toetsen over Losser, Overdinkel en Glane. De winnaar zal een attentie mee naar huis mogen nemen.
  Kortom, een gezellig samenzijn, waarbij we elkaar het beste kunnen wensen, met bekenden kunnen praten en nieuwe contacten kunnen leggen.

   

 • do
  15
  feb
  2024
  16:00Bij monument vergisbombardement in Glane

  Op 15 februari 1945, anderhalve maand voor de bevrijding, sloeg het oorlogsgeweld alsnog toe in Glane. De geallieerden wilden het industriegebied van Gronau bombarderen. Men vergiste zich echter in de locatie. Hierdoor liet men per ongeluk 35 brisantbommen vallen boven Glane.Het bombardement kostte het leven van twee inwoners van Glane en een in Glane op bezoek zijnde inwoner van Hengelo. Daarnaast waren er zeven (zwaar)gewonden.Er was ook sprake van veel materiële schade aan huizen en boerderijen. Zo’n vijfentwintig huizen waren verwoest of geheel onbewoonbaar. De meeste schade ontstond aan de huizen aan de Glanergrensweg in de buurt van de Gronausestraat en aan de Hoge Veldweg.

  Deze gebeurtenis zal worden herdacht op donderdag 15 februari 2024 om 16.00 uur bij het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van dit bombardement, op de hoek van de Glanergrensweg en de Gronausestraat in Glane.

  Tijdens de herdenking zal het woord gevoerd worden door een lid van de Dorpsraad Glane, waarnemend burgemeester G.J. Kok en de voorzitter van de Historische Kring Losser. Zij zullen tevens bloemen leggen, evenals het comité Veteranen Losser. Ook voor belangstellenden is het mogelijk om bloemen te leggen.

  De herdenking is openbaar.

 • ma
  26
  feb
  2024
  20.00 uurGrandcafé Smit Losser

  Lezing door Frans Jacobs

  Voor de eerste ledenavond  van de Historische Kring Losser in 2024 is Frans Jacobs uitgenodigd om een lezing te houden.
  Frans Jacobs is lid van de Historische Kring Losser. Hij heeft zich verdiept in de geschiedenis van Dorp en Marke Losser. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar de tijd tot en met de Franse revolutie.

  Hij is de auteur van een drietal boeken (Wonen aan de Strokappenweg, Recht en onrecht in de Marke en Het kasboek van de dominee) die door de Historische Kring Losser zijn uitgegeven.

  Momenteel verschijnen er met regelmaat artikelen van hem over de geschiedenis van Losser in “de week van Losser”.

  Frans Jacobs zal tijdens de ledenavond een lezing houden met als onderwerp:
  De rol van de graven van Bentheim in de Twentse Marken.

  In deze lezing zal Frans Jacobs vertellen dat de graven van Bentheim heel lang een belangrijke rol hebben gespeeld in Twente. Zij zijn niet alleen in verschillende Marken opgetreden als Markerichter, zij waren ook grootgrondbezitters. Daarnaast heeft een van graven een zetel gehad in de Staten van Overijssel. Deze graaf kon, als niet Nederlander zijnde, meebeslissen over zaken die in Overijssel speelden. Ook moet hun rol niet worden onderschat in de komst van de reformatie naar onze streken.

  De ledenavond wordt gehouden Grandcafé Smit aan de Brinkstraat in Losser en begint om 20.00 uur.

   

 • di
  05
  mrt
  2024
  14:00Monument Henk Brinkgreve aan de Deppenbroekweg

  Op dinsdag 5 maart organiseert de Historische Kring Losser de herdenking van Henk Brinkgreve. De herdenking vindt plaats om 14.00 uur bij het monument aan de Deppenbroekweg 8 in Losser. Naast leden van het bestuur van de Historische Kring Losser zullen de locoburgemeester van Losser mevrouw A. Oosterbroek, mevrouw A. Niessen-Brinkgreve en vertegenwoordigers van het comité Veteranen aanwezig zijn.
  De herdenking is openbaar en kan door belangstellenden worden bijgewoond.

  Henk Brinkgreve (1915-1945) was reserveofficier bij de artillerie en werd bij de mobilisatie in 1939 opgeroepen in actieve dienst. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 wist hij naar Engeland te ontkomen en werd op zijn verzoek geplaatst bij de commando’s. Daar werd hij inlichtingenofficier en later ingedeeld bij het No. 62 commando, een geheime geallieerde commando-eenheid. Hij was in 1942 betrokken bij een overval op de Britse Kanaaleilanden.
  In 1944 werd hij ingedeeld bij het BBO (bureau Bijzondere Opdrachten). De algemene opdracht van BBO was de bundeling van het verzet tot een “Secret Army”. De agenten van het BBO kregen een uitgebreide algemene opleiding. Henk Brinkgreve kreeg ook nog een specialisatie, die “Jedburgh” werd genoemd (naar een plaats in Schotland).
  In de nacht van 11 op 12 september 1944 werd het Jedburgh-team, waar Brinkgreve inmiddels bevorderd was tot majoor, als commandant deel van uitmaakte, gedropt in de buurt van Wierden. In betrekkelijk korte tijd slaagde het team er in de lokale verzetsgroepen te verbinden tot één geheel: de BS (Binnenlandse Strijdkrachten).
  Henk Brinkgreve bekleedde de positie van chef-staf van het Gewestelijk Commando van de BS in Overijssel en de Noordoostpolder.

  Op 5 maart 1945 was hij met een assistent en een koerierster in een boerderij in Losser (huidige adres: Deppenbroekweg 8). De boerderij werd op die dag om onbekende redenen bezocht door twee SS-ers. Brinkgreve wist de aandacht af te leiden, waardoor zijn metgezellen konden ontsnappen. Hijzelf werd doodgeschoten.
  Henk Brinkgreve werd op 9 maart 1945 begraven op de algemene begraafplaats in Losser, maar in juni 1945 met militaire eer herbegraven op de Oosterbegraafplaats aan de Noord-Esmarkerrondweg in Enschede.  In 1946 werd hij postuum benoemd tot ridder Militaire Willems Orde 4e klasse.
  Op het graf stond een sokkel met een bronzen beeld. In 2010 is het beeld gestolen. De familie liet een nieuw gedenkteken maken en zocht een herbestemming voor de sokkel. Men dacht daarbij aan de boerderij, waar Henk Brinkgreve is doodgeschoten. In overleg met de Historische Kring Losser is besloten om, na toestemming van de bewoners van de boerderij, de familie Damhuis, de sokkel te plaatsen bij het begin van de oprit naar de boerderij waar hij is doodgeschoten. Op 5 maart 2013 is het monument aldaar onthuld.

 • zo
  21
  apr
  2024
  13.00 uurGrand Café Smit Losser

  De  jaarvergadering  zal plaatsvinden op zondag 21 april om 13.00 uur bij Grand Café Smit.
  Aansluitend vindt het jaarlijkse uitstapje plaats. We brengen een bezoek aan twee musea in Oldenzaal. Het Palthehuis en museum De Pelgrim. Zij staan aan de Marktstraat in Oldenzaal. Aan beide musea, die het afgelopen jaar zijn vernieuwd, zal een bezoek met een gids worden gebracht. De rondleidingen beginnen om 14.30 uur.

  Het Palthe Huis in Oldenzaal is het woonhuis van de familie Palthe. Johannes Palthe, een predikant en grootgrondbezitter, kocht in de 18e eeuw de voormalige stadsboerderij die in de 17e eeuw was verbouwd tot een deftig woonhuis. Drie generaties Palthe hebben in het Palthehuis gewoond, totdat in 1928 de kleindochter van Johannes Palthe, Gulia Palthe, overleed en het huis een museum werd.Bij een bezoek aan het Palthe Huis is het alsof je in een tijdmachine stapt. In het historische woonhuis ervaar je hoe de familie Palthe in de 18e eeuw gewoond moet hebben. De geschiedenis is haast voelbaar in het huis.
  Meer informatie over het Palthehuis is te vinden op www.palthehuis.nl/familie-palthe

  In museum De Pelgrim ziet u de rijke historie van Oldenzaal, waar de inwoners door de jaren heen veel gewoonten hebben ontwikkeld. Vaak liggen de wortels in het geloof. In het museum ontdek je van alles over typisch Oldenzaalse rituelen en tradities, maar ook over die van jouzelf. Meer informatie over dit museum is te vinden op https://museumdepelgrim.nl.

  Wij gaan naar Oldenzaal met eigen vervoer. De kosten van het uitstapje bedragen  € 15,00 per persoon.

  Na afloop van het bezoek aan de musea gaan we naar horeca gelegenheid voor een drankje en een hapje. Deze zijn bij de prijs inbegrepen. Op dit moment hebben zich 21 personen aangemeld. Wanneer u  wilt deelnemen aan dit uitstapje dan kunt u zich tot en met 14 april aanmelden bij Stefan Korf, per mail stefanus.korf@gmail.com.

 • vr
  30
  aug
  2024
  zo
  01
  sep
  2024
  12.00 - 19.00 uur

  De Historische Kring neemt ook dit jaar weer deel aan de kramerij tijdens het Bruegheliaans Festijn. Komt u ook bij ons kijken?

 • za
  14
  sep
  2024
  10.00 uur - 16.00 uur

  Deelnemers aan de Open Monumenten Dag in Losser zijn:

  • Steenfabriek “de Werklust”, Smuddeweg 3 in Losser
  • Het Geologie museum, Roberinkstraat 3 in Losser.
  • De protestantse kerk en het Aleida Leurinkhuis, Raadhuisplein 2 in Losser.
  • De H. Maria Geboorte Kerk, Gronausestraat 2 in Losser.
  • Syrisch-orthodoxe Klooster St. Ephrem de Syrier, Glanerbrugstraat 33, Glane-Beekhoek.

  Kijk voor meer informatie ook bij "Nieuws".

   

 • ma
  07
  okt
  2024
  20.00 uurGrandcafé Smit Losser

  De informatie over de inhoud van de ledenavond zal binnenkort bekend worden gemaakt.

 • ma
  18
  nov
  2024
  20.00 uurGrandcafé Smit Losser

  De informatie over de inhoud van de ledenavond zal binnenkort bekend worden gemaakt.