-
ma10jan2022Grand-Café Smit
In de laatste Oet Dorp en Marke 2021-4 heeft u kunnen gelezen dat de nieuwjaarsbijeenkomst van de HKL gepland was op 10 januari.
Helaas is door de verlenging van de corona maatregelen tot minimaal 14 januari geen bijeenkomst mogelijk.
-
za05mrt2022
-
wo23mrt202220.00 uurMuseumfabriek, Het Rozendaal 11, Enschede
UITNODIGING BOEKPRESENTATIE
TWEE JAAR UITGESTELD WEGENS CORONA!
Met vertoning van de documentaire “VER VAN HUIS”
De verbijsterende geschiedenis van een trein vol menselijke ellende, afkomstig uit het Ruhrgebied die in de ochtend van 23 maart 1945 (een week voor de bevrijding van Enschede) in de zgn. spoorsloot aan de Oosterstraat stond.
De vele inzittenden vormden een gemengd gezelschap van krijgsgevangenen en dwangarbeiders, waaronder veel vrouwen, deels met zeer jonge kinderen.De trein had wekenlang in Duitsland rondgereden zonder zelfs maar minimale verzorging voor de van honger en dorst wanhopige inzittenden. Een aantal wist in de stad onder te duiken. Sommige wanhopige moeders overhandigden hun baby’s en peuters aan inwoners van Enschede om ze van een zekere dood door ondervoeding te kunnen redden.
De trein vertrok ‘s avonds die zelfde dag weer met onbekende bestemming richting Gronau. Aan boord een nog groot aantal vertwijfelde mensen. Van hen en van de trein is daarna nooit meer iets vernomen.
Voor degenen die in Enschede waren ondergedoken waren de problemen na de bevrijding nog niet voorbij. Ze werden genadeloos vervolgd door naoorlogse autoriteiten. Een aantal van deze opgejaagde mensen, waaronder ook jonge kinderen, verdween daardoor even spoorloos in de nevelen van de geschiedenis als de “spooktrein”.TOEGANG GRATIS. ZAAL OPEN VANAF 19.30 UUR
Het eerste boek zal door burgemeester van Oldenzaal en voorzitter van de Vereniging Oudheidkamer Twente Patrick Welman worden uitgereikt aan Bennie van Schaar, overlevende van de spooktrein.
Het boek kan worden gekocht voor €15,- ( pinnen niet mogelijk)
-
ma28mrt202213:30 - 16:00't Lossers hoes , lok 1.25
Eindelijk kunnen we weer bezoekers ontvangen.
Maandag middag houdt de genealogiewerkgroep een inloopmiddag.
Heeft u vragen over uw voorouders kom dan gerust langs.
De genealogie database groeit elke dag en bevat al meer dan 84.00o personen
Kijk op onze genealogiewebsite "Oet Dorp en Marke " - Woar bin ier d'r ene van ?
-
wo07sep202210:30Hoofdstraat 60 te Overdinkel
De leden van de Stichting Historische Kring Losser zullen op woensdag 7 september, samen met wethouder⁄ Locoburgemeester Marian Oosterbroek en leden van het Comité Veteranen Losser, om 10.30 uur bloemen leggen bij de herdenkingsplaquette van J. ter Laak aan de Hoofstraat 60 te Overdinkel, het huis waar Jo ter Laak met zijn ouders heeft gewoond.
Jo ter Laak werd op 23-05-1913 geboren in Tilburg. Het gezin verhuisde naar Overdinkel, waar vader politieagent was. Jo werd beroepsmilitair bij het korps Politietroepen. In maart 1940 trouwde hij met Johanna van Mierlo. Zij kregen in december 1940 een zoontje, dat zijn vader echter nooit zou kennen.
Jo was als sergeant ingedeeld bij de bewaking van Koningin Wilhelmina. Via Frankrijk ontkwam hij na de Duitse inval en de capitulatie in mei 1940 naar Engeland. Vanuit de Irene-brigade gaf hij zich op om als vrijwilliger in bezet gebied spionage opdrachten uit te voeren. Hij behoorde tot de eerste agenten die in het bezet gebied aan het werk gingen. Op 1 oktober 1941 werd Jo boven Nederland gedropt. Op 13 februari 1942 werd hij bij een overval in Den Haag gearresteerd. Hij werd later geruime tijd in het Brabantse Haaren, in Assen en in Rawicz in Polen gevangen gehouden. Op 5 september 1944 kwam Jo met 46 medegevangenen terecht in kamp Mauthausen in Oostenrijk. Alhoewel Jo ter Laak strikt genomen niet behoort tot de agenten die in het kader van het zogenoemde Engeland-Spiel gevangen zijn genomen, kreeg hij wel dezelfde afschuwelijke behandeling en stierf hij op 7 september 1944 met hen een zelfde vreselijke dood in Mauthausen. Jo ter Laak werd postuum geëerd met de Bronzen Leeuw, een hoge militaire onderscheiding.Lees meer via de genealogie website - i166064
-
za10sep202210:00- 16:00Losser
Belangstellenden kunnen van 10.00 tot 15.00 uur een bezoek brengen aan het Geologie Museum, winnaar van de Schatkamerpluym 2022 van de gemeente Losser, aan de Roberinkstraat 3. In het museum kan men verschillende fossielen uit diverse geschiedenisperiodes bekijken; van 150 miljoen jaar geleden tot nu.
De tentoongestelde fossielen zijn allemaal in Losser gevonden. De fossielen zijn zo oud dat men zich er geen voorstelling van kan maken, maar die men hier met eigen ogen kan zien. Het gaat om fossielen van dieren, schelpen en uitgestorven inktvissoorten, welke hier 130 miljoen jaar terug zwommen. Daarnaast heeft men botten van mammoeten en rendieren, welke zo’n 40.000 jaar geleden in de omgeving van Losser hebben rondgelopen. Ook kan men werktuigen van eerdere mensachtigen bekijken.Aan het Raadhuisplein kan men, eveneens van 10.00 tot 15.00 uur, de protestantse kerk en het Aleida Leurinkhuis bekijken. Organist Harold Vriesema zal tijdens de openingsuren regelmatig het orgel bespelen. Het orgel is voor 391 gulden gebouwd door Diedrich Martens en op zondag 19 augustus 1725 officieel in gebruik genomen. Het orgel bevond zich toen in de afgebroken kerk op het Martinusplein. In 1822 is het orgel in de nieuwe protestantse kerk geplaatst nadat de protestanten de kerk aan het Martinusplein hadden moeten teruggeven aan de rooms-katholieken. Het orgel is een aantal malen gerestaureerd. De laatste grote restauratie vond plaats in 1991 en kostte 221.974 gulden. Bij die restauratie is het orgel zoveel mogelijk in de staat van 1725 teruggebracht.
Om 15.00 uur zal de heer van Slageren in de kerk een lezing houden over Bommen Berend, de bisschop van Münster. Bij zijn inval in Twente, via Overdinkel, gingen in de nacht van 23 september op 24 september 1665 in Losser zo’n 40 huizen in vlammen op. Ook deze lezing is vrij toegankelijk. De heer van Slageren zal deze lezing ook geven tijdens de ledenavond van de HKL op maandag 12 september.Aan de Gronausestraat 4 opent de Heilige Maria Geboortekerk van 10.00 tot 15.00 uur haar deuren. Deze kerk is in de plaats gekomen van de in 1904 afgebroken kerk aan het Martinusplein. De reden voor de nieuwbouw was de toename van het aantal rooms-katholieke inwoners in Losser. De kerk is ingewijd op 3 juni 1902. Naast het interieur van de kerk zijn de prachtig gebrandschilderde ramen een bezoek waard.
Bij de steenfabriek de Werklust kan men om 13.30 uur en 15.00 uur mee voor rondleiding door de steenfabriek. In de fabriek werden ruim een eeuw lang stenen gebakken. Uniek hieraan is dat, op deze uitzonderlijk locatie ver de rivieren vandaan, alle productiemiddelen nog aanwezig zijn. Van de kleigroeve tot de imposante ringoven met zijn 45 meter hoge schoorsteen. In 1999 is de Werklust een Rijksmonument geworden. Tijdens de historische rondleiding zal men de geschiedenis van de steenfabriek vertellen en hoe de stenen werden gemaakt.
In Glane Beekhoek kan men om 14.00 uur deelnemen aan een rondleiding door het Syrisch Orthodoxe klooster St. Ephrem de Syrier. Tijdens de rondleiding wordt men door een pater door het klooster geleid. Men komt onder andere langs de kapel, het mausoleum, de kathedraal en de begraafplaatsen. Daarnaast krijgt u uitgebreide informatie over de geschiedenis van het klooster. Voor de rondleiding kan men zich melden in de ‘Dolabani’ zaal achter het klooster. Na een kopje koffie wordt er begonnen met de rondleiding.