Agenda

In de Agenda plaatsen we uiteraard alle evenementen van HKL maar daarnaast ook relevante evenementen in de buurt die door anderen worden georganiseerd.

 • ma
  10
  jan
  2022
  Grand-Café Smit

  In de laatste Oet Dorp en Marke 2021-4 heeft u kunnen gelezen dat de nieuwjaarsbijeenkomst van de HKL gepland was op 10 januari.

  Helaas is door de verlenging van de corona maatregelen tot minimaal 14 januari geen bijeenkomst mogelijk.

 • za
  05
  mrt
  2022
  10.30 uurDeppenbroekweg 8 Losser

  Zie nieuwsbericht.

 • wo
  23
  mrt
  2022
  20.00 uurMuseumfabriek, Het Rozendaal 11, Enschede

  UITNODIGING BOEKPRESENTATIE

  TWEE JAAR UITGESTELD WEGENS CORONA!

  Met vertoning van de documentaire “VER VAN HUIS”

  De verbijsterende geschiedenis van een trein vol menselijke ellende, afkomstig uit het Ruhrgebied die in de ochtend van 23 maart 1945 (een week voor de bevrijding van Enschede) in de zgn. spoorsloot aan de Oosterstraat stond.
  De vele inzittenden vormden een gemengd gezelschap van krijgsgevangenen en dwangarbeiders, waaronder veel vrouwen, deels met zeer jonge kinderen.

  De trein had wekenlang in Duitsland rondgereden zonder zelfs maar minimale verzorging voor de van honger en dorst wanhopige inzittenden. Een aantal wist in de stad onder te duiken. Sommige wanhopige moeders overhandigden hun baby’s en peuters aan inwoners van Enschede om ze van een zekere dood door ondervoeding te kunnen redden.
  De trein vertrok ‘s avonds die zelfde dag weer met onbekende bestemming richting Gronau. Aan boord een nog groot aantal vertwijfelde mensen. Van hen en van de trein is daarna nooit meer iets vernomen.
  Voor degenen die in Enschede waren ondergedoken waren de problemen na de bevrijding nog niet voorbij. Ze werden genadeloos vervolgd door naoorlogse autoriteiten. Een aantal van deze opgejaagde mensen, waaronder ook jonge kinderen, verdween daardoor even spoorloos in de nevelen van de geschiedenis als de “spooktrein”.

  TOEGANG GRATIS. ZAAL OPEN VANAF 19.30 UUR

  Het eerste boek zal door burgemeester van Oldenzaal en voorzitter van de Vereniging Oudheidkamer Twente Patrick Welman worden uitgereikt aan Bennie van Schaar, overlevende van de spooktrein.  

  Het boek kan worden gekocht voor €15,- ( pinnen niet mogelijk)

   

   

 • ma
  28
  mrt
  2022
  13:30 - 16:00't Lossers hoes , lok 1.25

  Eindelijk kunnen we weer bezoekers ontvangen.

  Maandag middag houdt de genealogiewerkgroep een inloopmiddag.

  Heeft u vragen over uw voorouders kom dan gerust langs.

  De genealogie database groeit elke dag en bevat al meer dan 84.00o personen

  Kijk op onze genealogiewebsite "Oet Dorp en Marke "  - Woar bin ier d'r ene van ?