Agenda

 • ma
  09
  okt
  2023
  19.30 uurGrand café Smit Losser

  Op deze avond zal de oud-journalist van dagblad Tubantia Dolf Ruesink zijn interactieve voorstelling 'Feest der Herkenning' (jaren 50 en 60) geven. Dolf Ruesink heeft over de jaren 50 en 60, waarover ook zijn voorstelling gaat, het boek “Bewaar de herinnering” geschreven.

  Telefoneren en televisiekijken bij de buren. Soep, aardappelen, vlees, groente en vla uit één bord eten. De kar met rammelende flessen waarmee de melkboer door de straat trok. Het was de soberheid en charme van de wederopbouwjaren in Nederland.

  Aan de hand van foto’s, brieven, tekeningen, schoolschriften, speelgoed, rapporten en z’n spaarbankboekje reconstrueert Dolf Ruesink (Winterswijk, 1952) op aandoenlijke wijze de memorabele jaren 50 en 60. Door de ogen van een peuter, puber en provo.

  Vanwege de verwachte belangstelling is aanmelding per e-mail voor 1 oktober vereist bij de voorzitter van de HKL de heer Stefan Korf (stefanus.korf@gmail.com), zodat de zaal bij Grand Café Smit kan worden ingericht voor het aantal belangstellenden. De avond begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur

   

 • ma
  13
  nov
  2023
  19.30 uurGrand café Smit Losser

  De heer van Swaaij neemt de aanwezigen mee naar de avond van 6 juni 1673. Voor de Zeeuwse kust, aan boord van ‘de Zeven Provinciën’ overweegt Michiel Adriaanszoon de Ruyter zijn kansen. Op 10 zeemijlen afstand (+/- 18 km) ligt als forse overmacht een enorme vloot van het puikje van de gecombineerde Franse en Engelse marine, klaar voor de aanval. Het lot van de Republiek der Zeven Provinciën als vrije republiek hangt af van de uitkomst van de zeeslag welke de volgende dag gaat beginnen.
  Het afgelopen jaar 1672 was een ongekende ramp. Het enorme Franse invasie leger ( 120.000 man en in aanwezigheid van Lodewijk de veertiende, de Zonnekoning) had de Republiek onder de voet gelopen. Tegelijkertijd rukten de troepen van de bisschoppen van Munster en Keulen (o.l.v. Berend van Galen, bijnaam Bommen Berend) op in het oosten en belegerden Groningen.Alleen de ingezette waterlinie kon de Fransen nog net buiten Holland houden, dit ondanks de vorst in het winterseizoen.
  Onze vijanden waren er zeker van. Na landing van hun troepen op onze kust zou Lodewijk weldra de  overgave van de Republiek aanvaarden. Nog even de vloot van de Hollanders verslaan of opsluiten……..
  In het verhaal van de heer van Swaaij komen aan de orde: de voorgeschiedenis, de politieke situatie, de vloten, de wapens, strategieën en tactieken, de slag zelf, afloop en vervolg alsmede de betekenis in historisch perspectief.

 • zo
  10
  dec
  2023
  13.00 uur - 17.00 uurDorpsplein Overdinkel

  De HKL is aanwezig op deze Kerstmarkt. U bent van harte welkom bij onze kraam.

 • zo
  17
  dec
  2023
  12.00 - 17.00 uurIn het centrum van Losser

  De HKL neemt deel aan de Christmas Fair. U bent van harte welkom bij onze kraam.