Activiteiten

  1. Jaarvergadering 2016 en excursie naar Bevergern
  2. Jaarvergadering 2015 en excursie naar Schüttorf
  3. Excursie Falkenhofmuseum Rheine
  4. Onthulling Snippersteen
  5. Cultuurprijs 2013 Gemeente Losser
  6. Excursie Burgsteinfurt
  7. Steen op het Wachtveld
  8. JUBILEUM Schoolproject afsluiting viering 200 jaar Losser
  9. 200 jaar gemeente Losser. HKL levert interessante bijdrage aan Gemeentegids 2011
  10. Excursies Twickel 2010

Jaarvergadering 2016 en excursie naar Bevergern

Op zondagmiddag 10 april 2016 hielden we onze jaarvergadering en brachten daarna een bezoek aan Bevergern.
Bevergern ligt op ongeveer 60 km afstand van Losser, bij Rheine (Dld).
In Oet Dorp en Marke 2015-3, het bijzondere nummer over Christoph Bernhard von Galen, oftewel Bommen Berend,
die in de nacht van woensdag op donderdag 23/24 september 1665 Losser binnenviel waardoor 'tusschen 30 und 40 husen verbrand de klokken gesmolten', hebben we Bevergern onder de aandacht gebracht.
Het leek ons daarom goed om daar dan ook eens te gaan kijken en het beroemde reisaltaar van Bommen Berend met eigen ogen te aanschouwen.
We gingen voor het eerst niet met eigen vervoer maar met een bus.
Vijftig mensen konden deelnemen en het was al snel volgeboekt.
Altijd jammer als je mensen moet teleurstellen, maar gelukkig hadden zij daar wel begrip voor.
In Bevergern werd de groep in tweeën gesplitst en we brachten om en om een bezoek aan de kerk en het Heimathaus.
U ziet hier enkele foto's van het uitstapje.In Oet Dorp en Marke 2016-2 dat medio juni verschijnt kunt u een uitgebreid verslag lezen.

Bevergern

Bevergern

Jaarvergadering 2015 en excursie naar Schüttorf

Op zondagmiddag 19 april hielden we onze jaarvergadering en vervolgens brachten we een bezoek aan het Duitse stadje Schüttorf, vlak achter Bad Bentheim. 38 personen hadden zich aangemeld en het weer kon niet mooier, zonovergoten en een lekker temperatuurtje. Schüttorf is dus een stad(je), met stadsrechten uit 1295 en daarmee de oudste stad in de graafschap Bentheim. En daar is men trots op. In 1650 kwam de Nederlandse landschapsschilder Jacob van Ruisdael, die slot Bentheim diverse keren schilderde, ook naar Schüttorf en legde zijn impressie van de oostelijke stadszijde op het doek vast. Nog altijd wordt in vrijwel elk hoekje van het stadje de geschiedenis zichtbaar en veel gebouwen staan onder monumentenzorg. Wij kregen een rondleiding met twee gidsen en besloten deze mooie middag met ‘Kaffee und Kuchen’ in het landelijk gelegen Arnols Bauerncafé in Samern, een buurtschap tussen Schüttorf en Ohne.

De hierna volgende foto's zijn gemaakt door Andries Kuperus.

Arnolds Bauerncafe.Aussenaufnahme1

Schüttorf

Schüttorf

Schüttorf

Schüttorf

Schüttorf.Ruisdael

Klik om terug te keren begin activiteiten

Excursie Falkenhofmuseum Rheine

Op zondagmiddag 13 april 2014 brachten we na de jaarvergadering met ongeveer 25 personen een bezoek aan het Falkenhofmuseum in het Duitse Rheine.
Een museum met veel aandacht voor archeologie en streekhistorie. Al in 838 schonk keizer Lodewijk de Vrome daar een hof aan de Benedictijnen, die er een klooster stichtten. Tijdens ons bezoek was er een grote tentoonstelling, die een beeld gaf van het leven en de cultuur van de Westfaalse adellijke familie Morrien, die daar leefde. Daarna was er gelegenheid om samen koffie te drinken, natuurlijk 'mit Kuchen'.
Zie voor meer informatie over het Falkenhofmuseum.

De hierna volgende foto's zijn gemaakt door Henk Stobbe en Andries Kuperus.

Falkenhof

Falkenhof

Falkenhof

Falkenhof

Falkenhof

Falkenhof

Falkenhof

Falkenhof

Falkenhof

Klik om terug te keren begin activiteiten

Onthulling Snippersteen

Onthulling Snippersteen klik om video te starten

Klik om terug te keren begin activiteiten

Cultuurprijs 2013 Gemeente Losser

Oorkonde cultuurprijs Losser 2013

cultuurprijs Losser 2013

Steen op het Wachtveld

Klik om terug te keren begin activiteiten

Excursie Burgsteinfurt

Op zondag 15 april 2012 brachten we, na de traditioneel korte jaarvergadering, met 35 leden een bezoek aan het Duitse stadje Burgsteinfurt, zo’n 35 km over de grens.

De Kreisstadt Steinfurt is ontstaan uit een fusie in 1975 van de steden Borghorst en Burgsteinfurt. Geen huwelijk uit liefde, zoals onze gids zei, maar een verstandshuwelijk met nog steeds de nodige afstand, maar met partners die heel goed samenleven. Letterlijk naar elkaar toegroeien is ook niet mogelijk, want de plaatsen worden gescheiden door een uitgestrekt park, de Bagno (1729-90). En daar mag gelukkig niet gebouwd worden.

De HKL ging dus naar Burgsteinfurt, dat wordt gedomineerd door het machtige slot van de graven van Bentheim/Steinfurt. Deze zogenoemde Wasserburg, waarvan de bouw in de 12e eeuw begon, is de oudste en tevens een van de grootste in Westfalen.

Wij werden in twee groepen verdeeld en onze gidsen gaven ons een rondleiding door het historische stadje.

De Losserse band met Burgsteinfurt loopt via het Erve Beernink. Dit was in de Middeleeuwen al in het bezit van de ‘Edlen Herren van Stenforde’, later de graven van Beintheim/Steinfurt. Het wordt daar genoemd in het oudste pachtboek 1280-1439 en wel voor het eerst in 1319.

stambeeld graaf Arnoldus

Het bijzondere van Burgsteinfurt is, dat door graaf Arnoldus (zie foto van zijn standbeeld hiernaast) de reformatie hier vaste voet aan de grond kreeg en het stadje een protestantse enclave werd in de overwegend katholieke omgeving. Er werd zelfs een Gereformeerde Hogeschool opgericht, het Arnoldinum (1591-1593). Deze protestantse universiteit met vier faculteiten, theologie, natuurwetenschappen, medicijnen en recht werd een steunpunt van de reformatie in Noordwest Duitsland. Er gingen ook leerlingen uit Nederland naar toe, waaronder dominee Theodorus Froen uit Losser (1638).

monumentale pand

De pacht van het Losserse erve Beernink werd mede besteed aan het bouwen en exploiteren van deze school. Bij de bouw (grotendeels uit Bentheimer zandsteen), was er speciaal rekening mee gehouden, dat het pachtkoren uit Losser droog opgeslagen kon worden, op de zolder van één van de bijgebouwen.

Dit prachtige monumentale pand (foto hiernaast) staat er nog steeds, maar is al lang geen universiteit meer.

We werden rondgeleid langs de fraaie huizen op de markt, ook met Nederlandse invloeden, zagen de stadsmuur met de oude huisjes, die er tegenaan gebouwd mochten worden, en natuurlijk de grote Wasserburg. Helaas zagen we die alleen maar van de buitenkant, want de familie duldt geen particulieren op haar terrein en ook niet op de binnenplaats. Tot slot mochten we een kijkje nemen in het oude raadhuis aan de Markt (1561), dat nu alleen nog voor representatieve doeleinden wordt gebruikt.

Zo’n middag is natuurlijk veel te kort om alles te zien. En wij wilden ook aansluiten bij de Duitse zondagmiddagtraditie: Kaffee mit Kuchen. Daarvoor hadden we gereserveerd in het Bagnorestaurant. De Bagno, een prachtig park uit de 18e eeuw, werd zo genoemd omdat er naast alle andere gebouwen, toen ook al een badgebouw werd opgetrokken met een marmeren bad. In een tijd waarin ook de rijken zich nauwelijks wasten en alleen maar poederden, was dit een unicum in heel Europa.

In het 421 ha grootte park werd ook een vrijstaande concertzaal gebouwd naar het voorbeeld van Versailles ‘Grand Trianon’. In het weekend staan de luiken open, zodat je een blik kunt werpen op het fraaie interieur in de Lodewijk XIV stijl. Dat deden we dan ook en de Kaffee mit Kuchen was uitstekend. We kunnen terugzien op een gezellige en geslaagde middag.

Burgsteinfurt

Steinfurt

Thea Evers

(De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Henk Stobbe en Herman Schoonhagen)

Klik om terug te keren begin activiteiten

Steen op het Wachtveld

SDC13224.JPG

Op zaterdagmiddag 11 februari 2012 werd de ‘Steen op het Wachtveld’ weer aan de vergetelheid ontrukt.
Bij een ijzige wind en -5⁰ plaatsten Dick Buursink en Thea Evers, resp. voorzitter van de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker en van de Historische Kring Losser, een informatiebordje bij deze historische markesteen op de huidige gemeentegrens Losser - Enschede.
De steen ligt aan de Hogeboekelweg, richting Enschede aan de rechterkant van de weg, voorbij de afslag naar de Lonneker Markeweg.
In Oet Dorp en Marke 2012-1 vindt u meer informatie over deze markesteen en op http://youtu.be/to8GiRE9PTM kunt u een filmpje over dit onderwerp bekijken.

Klik om terug te keren begin activiteiten

JUBILEUM Schoolproject afsluiting viering 200 jaar Losser

www.tctubantia.nI woensdag 28 december 2011

JUBILEUM Schoolproject afsluiting viering 200 jaar Losser expositie in ’t Nien-End nog tot 15 januari 2012

De expositie over 200 jaar  gemeente Losser is nog  tot 15 januari te zien. Gelijktijdig is er een activiteit voor  de schooljeugd in Losser.

De tentoonstelling in de  galerie 't Nien-End en het schoolproject zijn initiatieven van de Historische Kring Losser (HKL).  Voor een speurtocht door het verleden   gaan de groepen 7 en 8 van de basisscholen op pad met een fotoboekje met daarin 25 vragen over historische gebouwen en plekken in het dorp. Behalve 25 fraaie foto's zijn er keuzevragen geformuleerd. Ook worden de leerlingen   uitgedaagd een verhaal te schrijven of een opstel of een werkstuk te maken over hoe zij aankijken tegen hun omgeving, hun straat, hun huis, de familie, hun school of hun vereniging. Alle creatieve uitingen worden zorgvuldig bewaard om over ongeveer vijftig jaar de kinderen van nu te kunnen laten zien hoe hun dorp er vroeger uitzag. Veel scholen nemen het lesje actieve geschiedenisbeleving in hun lespakket op. Voor alle leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Martinusschool betekende Speuren naar Sporen één dag rondtrekken door het dorp waarin zij leven. Onder begeleiding van vijftien volwassenen gingen de zeventig leerlingen in groepjes van vier op speurtocht. ,,Dat we in een groepje gingen was maar goed ook", zegt Rosan Steffens van groep 7. Er was binnen de groepen nog al wat discussie over de vragen en de te geven antwoorden. ,,We moesten heel goed lezen en echt speuren", geeft  Lynn Kroe aan. Op verschillende plaatsen en tijden begonnen de samengestelde groepjes. Samen begonnen Rosan en Lynn en de jongens Tim Diepmaat en Mike Schipper speurtocht bij de dorpsbleek. De eerste vraag over de taak van de bleekwachter was voor hen niet moeilijk te beantwoorden. Het vroegere bleekwachtershuisje en het naastgelegen Sommerhoes kennen ze als monumenten die herinneren aan het verleden. Maar de speurtocht over het protestantse kerkhof naar de naam van een vroegere burgemeester van Losser vonden ze best eng. ,,Dan was de ontvangst op het gemeentehuis bij de nieuwe burgemeester veel leuker” , zeggen de meiden giechelend. De meeste indruk op de spoorzoekers maakte het monument achter het gemeentehuis. ,,Over joodse medeburgers die in de oorlog zijn vermoord wist ik echt niets”. Verontschuldigt zich Rosan. ,,lk ook niet hoor", zegt 'Lynn meteen. Het is een heel mooi en indrukwekkend beeld van een vader, een moeder en een kind, vinden ze.  Tijdens hun speurtocht naar sporen uit het verleden ontdekte de groep net als vele andere groepjes wel enige onjuistheden in de vraagstellingen. ,,De eerste steen van de Maria Geboortekerk is echt niet gelegd in 1802,1902 of`2002", zegt Rosan gevat. ,,Maar dat was in 1901. Het stond duidelijk op de herdenkingssteen.”  Ook de dikte van de muren van de Martinustoren klopte niet met de aangegeven afmetingen. ,,We moesten dus wel goed opletten om de goede antwoorden te kunnen geven", zeggen de jonge speurneuzen.

Begin volgend jaar krijgen alle leerlingen de juiste antwoorden. Na de speurtocht werd nog een werkstuk gemaakt, waarbij Rosan en Lynn hun eigen Martinusschool als onderwerp kozen. De oude school aan de Enschedesestraat werd bijna 100 jaar geleden in 1914 gebouwd, de nieuwe aan de Kerzerskroon in 2004.

foto Calo ter Ellen

Evenals alle andere leerlingen uit de groepen 7 en 8 in Losser deden Tim Diepmaat, Rosan Steffens, Lynn Kroep en Mike Schipper (vlnr) mee aan het proiect Speuren naar Sporen.  foto Carlo ter Ellen 

Klik om terug te keren begin activiteiten

200 jaar gemeente Losser. HKL levert interessante bijdrage aan Gemeentegids 2011

gemeentegids

Op uitnodiging van de gemeente leverde Georg van Slageren (de secretaris van de Historische Kring Losser) een bijdrage aan de Gemeentegids 2011. De bijdrage is opgenomen in een speciaal katern dat u hier kunt lezen.

Klik om terug te keren begin activiteiten

Excursies Twickel 2010

De belangstelling voor het geplande bezoek aan Kasteel Twickel was zo groot dat binnen enkele dagen na het verschijnen van het juninummer van Oet Dorp en Marke de excursie op 25 augustus (met 45 deelnemers) was volgeboekt. Gelukkig lukte het om nog een (middag)bezichtiging voor 30 personen te organiseren op 7 september. Wat de belangstelling betreft is het bezoek dus een groot succes geworden. Door de ideale weersomstandigheden, niet te warm, niet te koud en de hele dag droog was 25 augustus in alle opzichten geslaagd. Deskundige en enthousiaste gidsen in het kasteel en in de tuinen. Kortom iedereen blij en tevreden. Op 7 september waren de weergoden ons minder goed gezind en regende het een groot deel van de middag. Dat mocht in het kasteel de pret niet drukken maar voor een rondgang door de tuinen was het minder geslaagd.

In het kasteel geldt een absoluut fotografeerverbod maar buiten maakte Gerard Veldscholten foto’s, waarvan we hierna enkele laten zien.

Foto: Gerard Veldscholten Foto: Gerard Veldscholten

Foto: Gerard Veldscholten Foto: Gerard Veldscholten

Klik om terug te keren begin activiteiten